Szeretni egy élet is kevés

2023.07.23. 07:00

Hatvan éve kötött házasságot Kemler András és Propszt Borbála

Hatvan éve, 1963. június 29-én kötött házasságot Kemler András és Propszt Borbála. A szép, kerek évforduló kapcsán mesélt nekünk a közös életéről a ma már nyolcvan év felett járó férj és feleség.

Révészné Hanol Erzsébet

Kemler András és Propszt Borbála. (Beküldött fotó)

András bácsi gyönki, Boriska néni pedig teveli, de apai nagyszülei révén sok időt töltött Gyönkön. Ott találkozott először egymással a két fiatal. Boriska nénit a nagybátyja mutatta be András bácsinak, akinek egyből megtetszett a szép, fiatal, éppen érettségi előtt álló lány. Azt mondta, a szerénysége fogta meg. Boriska néni első találkozásuk kapcsán úgy fogalmazott, hogy a másikat meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt, szeretni viszont egy élet is kevés.

A házasságkötést öt év udvarlás előzte meg. Közben levelező tagozaton mindketten lediplomáztak. András bácsi gyógypedagógusi, Boriska néni tanítói oklevelet szerzett. Végig járták a szamárlétrát, és a 90-es években mindketten igazgatóhelyettesként vonultak nyugdíjba. Boriska néni a 2-es iskolában dolgozott nyugdíjazásáig, ahova fiatalon maga is járt. Tanítványaira visszaemlékezve azt mondta, jó érzéssel tölti el, hogy látja, sokak sikeres emberek lettek felnőttként.

A mai fiataloknak azt tanácsolta, csak az kössön házasságot, aki tud alkalmazkodni, meg tudja becsülni a másikat, és nem csak saját magát helyezi előtérbe. Házasságkötésükkor azt mondta, hogy egymás mellett, egymás kezét fogva haladnak végig a számukra kijelölt közös úton. És ez nem is változott a hatvan év alatt, pedig nemcsak szép napokat adott a sors, hanem nehézségeket is. De mindig, mindent megbeszélve felülkerekedtek ezeken. Az igazi boldogságot a gyerekeik, majd az unokáik hozták az életükbe. Egy lányuk, Anikó és egy fiuk, András született, illetve három unokára, Péterre, Dánielre és Gergőre lehetnek büszkék.

A hatvanadik házassági évfordulót is körükben ünnepelték. A család egy hatvan szálból örökrózsa kompozícióval, egy közös fotó üvegbe gravírozásával és az elmúlt hat évtized történéseit felölelő albummal lepte meg őket. Emellett áldást kaptak a házasságukra Sefcsik Zoltántól, a szekszárdi evangélikus gyülekezet lelkészétől és közösen imádkoztak az istentiszteleten a jeles alkalmon. Mint mondták, ennek azért is van különös jelentősége, mert a hatvanas években, pedagógusként az állásukat kockáztatták volna azzal, ha egyházi esküvőt tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában