Zöld Város program

2023.07.04. 14:00

Megújul, megszépül a szekszárdi városközpont

Döntő fázisához érkezett Szekszárdon egy sokéves terv, a Zöld Város című program megvalósítása. A napokon belül megkezdődő építkezésről szóló szerződést kedden reggel a városházán Gyurkovics János alpolgármester és Hámori Szabolcs, a HGT Invest Kft. ügyvezetője írta alá. 

Szepesi László

Bomba Gábor (balról), Gyurkovics János, Hámori Szabolcs és Máté Péter

Fotó: A szerző felvétele

Nagyon nagy feladat, amelyet nagyon rövid idő alatt kell elvégezni, ezért komoly együttműködésre van szükség, mondta a most induló belvárosi felújítási munkákról Gyurkovics János alpolgármester. Az 1 milliárd 277 millió forintos beruházást négy hónap alatt be kell fejezni. A városközpont négy részén folyik majd a munka. Egyik a Liszt Ferenc tér, ahol a burkolatok és a zöld területek teljes egészében megújulnak. A második a Liszt Ferenc tér és a Luther tér közötti terület, a Prométheusz park valamint a 160 lakásos épület és a Babits Mihály Kulturális Központ közti rész, ahol a burkolatokat cserélik, a zöldfelületeket megújítják és növelik, játszóteret építenek és a Prométheusz park szökőkútját is felújítják. 

A harmadik terület a Luther tér, ahol a jelenlegi burkolat helyén új sétány, térburkolat, zöld felület, s több térbútor is lesz. S végül a negyedik hely a Wosinsky és a Kölcsey lakótelep közötti terület, ahol a járdát és a burkolatokat cserélik, a zöldfelületet felújítják, ezek mellett új fitneszpark létesül, megújul, bővül két játszótér és a sportpálya is.

Az építkezés a jövő héten kezdődik, a terveket a város internetes oldalán mindenki megismerheti. 

Az alpolgármester azt is megemlítette, hogy a városközpont szebbé tétele okozhat átmeneti közlekedési gondokat, emiatt kérik a szekszárdiak és az ide látogatók megértését, türelmét. 

A szerződés aláírásakor tartott sajtótájékoztatón részt vett Bomba Gábor, a Szekszárdi Közgyűlés Gazdasági és Városfejlesztési Bizottságának elnöke és Máté Péter, a Pénzügyi Bizottság elnöke is. 

Az Éljen Szekszárd frakciót is vezető Bomba Gábor elmondta, örül, hogy elindult a Modern Város Program egyik legnagyobb projektje, ami bizonyítja, ha a város érdekében összefognak, akkor sínre tudnak tenni mindent. Ezzel a programmal sokat küzdöttek, s még fognak küzdeni a következő négy hónapban is. Ugyanis a munka sok bontással jár, ami miatt az egyetemmel felvették a kapcsolatot, hogy annak a területén lehessek ideiglenes parkolók.  

Máté Péter, aki a Fidesz-KDNP frakciójának is vezetője azt mondta, számukra bosszantó, hogy a 2016-2017-es pályázatot az utolsó pillanatban sikerül csak megvalósítani. Ez a négy hónap nagyon rövid, a megvalósításhoz jobb lett volna, ha legalább egy év állt volna rendelkezésre. Ami a háttérben zajlott, az nem Szekszárd sikertörténete, de remélik, hogy a szép végeredmény mindenkit kárpótol.

A terveket sokat variálták, a megvalósítás ezért mindig húzódott, tette hozzá Máté Péter. Most szoros összefogással, a lakosság toleranciája mellett lehet elvégezni. A terveken már változtatni nem lehet, és azt ígérte, a folyamatosan, így a hétvégeken is végzett munka részleteiről a városban élőket és ide látogatókat mindig értesítik majd. Beszélt arról is, hogy a szabadtéri rendezvényeket átszervezik, és bár a Szent István téren a négy sávból kettő le lesz zárva, a Szüreti Napokat is megtartják majd. 

Hámori Szabolcs, a kivitelezést fővállalkozóként végző sióagárdi HGT Invest Kft. ügyvezetője kifejtette, megtiszteltetés számukra, hogy helyi vállalkozóként ezt a munkát megkapták, s presztízsfeladatnak tekintik. Fennállásuk óta ez a legnagyobb munkájuk, rövid idő alatt két hektár nagyságú burkolatot kell felbontaniuk, majdnem másfél hektárnyit pedig felújítanak, több száz kültéri eszközt, játékot, fitnesz eszközt állítanak fel, még több facsemetét, cserjét, bokrot ültetnek, s teszik mindezt alvállalkozók közreműködésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában