Rendkívül veszélyes

2023.07.04. 17:30

Pincehelyi Kapos-híd: a Magyar Közút dönt, hogy lesz-e gyalogos átkelőhely

Egyelőre megrekedtek a pincehelyi Kapos-hídon a gyalogos átkelőhely kialakítására vonatkozó törekvések, tájékoztatta lapunkat Piringer József polgármester. Ismertette, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Kapos-híd tulajdonosa, így szükséges az engedélyük a beruházáshoz.

Brunner Mónika

Sokan örültek az új Kapos-hídnak (Fotó: M. Gy.)

A múlt év tavaszán átadott Kapos-hídnál csak egy járda van, amely módosította a gyalogosközlekedés lehetőségeit. Mivel kerékpárút halad a hídon, két járda nem építhető ki. Csak gyalogosátkelőhelyet lehet kialakítani. Az eredeti hídnál mindkét oldalon volt járda.

Piringer József polgármester tájékoztatta lapunkat, hogy a kialakult helyzet balesetveszélyes. Már felméréseket végeztek a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei, a Tamási rendőrkapitányság is foglalkozik az üggyel, rendkívül veszélyesnek ítélik a helyzetet.  A Zrínyi utca oldalán ugyanis nincs járda, pedig az megy ki a főútra. Az iskolások a Zrínyi utca oldalán található buszmegállóban szállnak le és fel az autóbuszra, és gyakran szaladnak át a hídon. A Zrínyi Miklós utcában élő gyalogosokat, valamint a kerekesszékeseket is teljesen ellehetetlenítette, hogy nincs gyalogosátkelőhely. 

– A kalkulációk szerint húsz-huszonöt millió forintba kerülne az egész beruházás. A Magyar Közúttal és Süli János országgyűlési képviselővel is tárgyalásokat folytatunk, mindent, amit lehet megteszünk, hogy rendeződjön a helyzet. Szeptemberben kezdődik az iskola, a gyerekeket igyekszünk felkészíteni a balesetveszélyekre, valamint a kerekesszékeseknek is keresünk megoldást a megfelelőbb közlekedésre – mondta a polgármester. 

A kialakult helyzet balesetveszélyes (Fotó: M. Gy.)

Pincehelyen várják, hogy megoldódjon a helyzet, hiszen ígéretet kaptak arra, hogy lesz változás. 

Piringer József polgármester elmondta, hogy mivel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Kapos-híd tulajdonosa, ezért övék a döntés joga, a beruházás engedélyeztetése. A pincehelyi önkormányzatnak jelenleg megrekedtek a tárgyalásaik a közútkezelővel, mert azt javasolták a számukra, hogy először terveztessék meg a gyalogosátkelő-helyet. Erre azonban pénzügyi forrást egyelőre nem biztosítottak a részükre. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában