Sajtótájékoztató

2023.07.21. 17:30

Tájékoztatják a lakosságot a Vácika út közlekedési helyzetéről

A Vácika utca jövőbeni közlekedési helyzetéről tartott sajtótájékoztatón Leber Ferenc alpolgármester szerdán, a paksi városházán, ahol a témával kapcsolatos lakossági kezdeményezés részleteiről számolt be.

Gazsó Rita

Leber Ferenc alpolgármester tájékoztatott, de egy lakossági fórumon is válaszolnak majd a helyiek kérdéseire (Fotó: M. Gy.)

Aláírásgyűjtés indult a Cseresznyés felé vezető elkerülő út és a Vácika utca feltételezett többletterhelésével kapcsolatos tájékoztatás érdekében. A kezdeményezést 14-en látták el kézjegyükkel, további huszonöten pedig szóban álltak melllé – jelezte az alpolgármester. Mint mondta, jelenleg a Cseresznyés településrész felé történő közlekedés Györkönyi utcáról helyettesítő útszakaszának építése zajlik, amely a tervek szerint legkésőbb július 31-ig elkészül és megnyílik a közforgalom számára. Ezt követően zárható majd le teljes egészében a korábban bejelentett felújítás miatt a Györkönyi utca, amelyet szélesítéssel két irányban járhatóvá tesznek. 

Mint elhangzott, Szabó Péter polgármestert kedden kereste meg a Puskás Tivadar utca egyik lakója néhány támogatóval közösen, egy levelet átnyújtva a Vácika utca fejlesztésével kapcsolatban. Leber Ferenc alpolgármester, egyben a körzet képviselője elmondta, a sajtótájékoztató mellett egy lakossági fórumot is szerveznek, augusztus 9-én 17 órára a Polgármesteri Hivatal Nagytermébe, ahová egyedi szórólap segítségével minden érintett, a Vácika utca környékén élő lakost meghívnak majd. A fórum témája elsősorban a Vácika utca közlekedése lesz, de az alpolgármester szerint a lakosság bármilyen témakörben tehet fel kérdéseket.

Az alpolgármester a sajtótájékoztatón kitért a paksi lakosok beadványban megfogalmazott kérdéseire is. A helyiek egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, a város vezetése szerint okoz-e forgalomnövekedést a Vácika utcában a Cseresznyési összekötő út kiépítése. Leber Ferenc szerint nem várható a forgalom olyan mértékű növekedése, amely felborítaná a Vácika utcában élők életét. Úgy véli, főként az erőműben dolgozók járnak majd erre, sokan viszont egy másik irányban található útvonalat vehetnek majd igénybe, vagyis a Garázstelepnél kanyarodnak majd el a városközpont felé. Az ott élők kezdeményezésére egyébként három forgalom lassítót, azaz "fekvőrendőrt" is elhelyeztek a Vácika utcai útszakaszon, amely jelentősen visszafogja az erre járók sebességét. – Amikor a városnak állami forrás igénybevételével lehetősége lesz rá, a mostani megoldás mellé megépíti majd az eredeti tervekben szereplő nyugati elkerülő utat, ez az elképzelés nem változott – hangsúlyozta Leber Ferenc.

A Vácika út lakóövezetté nyilvánítására vonatkozó kérdésről elmondta, az utca forgalomcsillapítása mellett valamennyi környékbeli út, a Kurcsatov és a Vácika utca közötti szakaszon már lakóövezetté lettek nyilvánítva, a hiányzó szakszon igény szerint megteszik az átminősítést, amennyiben az ottani lakóközösség ezt igényli. Az egész útszakaszt azonban jelen pillanatban nem tervezik lakóövezetté nyilvánítani, egészen addig, amíg egy valós forgalmi indok ezt nem teszi szükségessé – tette hozzá az alpolgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában