Modern technológia

2023.07.26. 13:31

Távirányító is segíti a biztonságos gyalogátkelést az új jelzőlámpás csomópontnál

A nemrégiben elkészült és átadott Rákóczi-Forberger utcai jelzőlámpás csomópont a legmodernebb technológiát képviseli.

Vizin Balázs

Becze Szabolcs vármegyei közútigazgató adta át az eszközöket Filóné Ferencz Ibolyának (Beküldött kép)

Ezt igazolja az is, hogy közlekedést segítő eszköz (távirányító) segíti a vakok és gyengénlátók számára a biztonságos gyalogátkelést. Az eszköz a hét minden napján igényelhető (reggel nyolc óra és dél között) korlátozott számban a Bonyhádi Gondozási Központban (Bonyhád, Perczel M. u. 29., telefon: 0674/451-820) – tudtuk meg Filóné Ferencz Ibolyától. Bonyhád polgármestere emlékeztetett: fontos beruházásokat hajtott végre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bonyhádon és annak környékén. Közel egymilliárd forintból valósultak meg ezek a fejlesztések. 

A Településfejlesztési Operatív Programban összesen 3,1 kilométeren újult meg országos közút. A projekt része a 6535 jelű Bonyhád-Tevel-Murga összekötő út, a 6534 jelű Bonyhád-Dombóvár összekötő út – Bonyhádi ipari park csomópont – és a 6532 jelű Hőgyész-Dombóvár összekötő út. – Az újonnan elkészült jelzőlámpás csomópont jelentősen megkönnyíti a közlekedést – hangsúlyozta az átadás óta eltelt időszakot is alapul véve a völgységi város vezetője. 

Mint ismeretes, a Hőgyész-Dombóvár összekötő út felújításának részeként a kivitelező gondoskodott a meglévő burkolat profilmarásáról, az úgynevezett hideg remix technológiával készült alaprétegre 7 centiméter kötőréteg és 3,5 centiméter kopóréteg került. A szakaszon egy autóbusz öböl is épült, bazaltbeton burkolattal és kiemelt szegéllyel határolt felszállószigettel. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező mintegy bruttó 435 millió forintból valósította meg a beruházást. 

A Bonyhád-Dombóvár összekötő úton, a Bonyhád ipari parki csomópontnál a kivitelező kiépítette a balra kanyarodó sávot, illetve kiszélesítette a burkolatot a csomópont előtt és után. A kivitelező mintegy bruttó 104 millió forintból valósította meg a beruházást. A Bonyhád-Tevel-Murga összekötő úton a kivitelező gondoskodott a meglévő burkolat profilmarásáról, majd 4 centiméter hengerelt aszfalt réteg és 5 centiméter kopóréteg beépítésével erősítette meg a burkolatot, emellett pedig jelzőlámpás csomópont is épült, kanyarodó sávval bruttó 460 millió forint értékben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában