Az Egyesült Államokban még a villám is más

2023.08.09. 20:00

Veszélyes helyszíneken jár a TEOL fotóriportere

A TEOL.hu és a Tolnai Népújság fotóriportere, Makovics Kornél immár tizenöt éve, hogy vállalva minden veszélyt, villámokat fotóz. Az idei év is egyre zordabb időjárási körülmények között telik, ez pedig kedvez a viharvadásznak.

Brunner Mónika

Makovics Kornél munkásságát a munkahelye is elismeri.

Fotó: Polyák Attila

Makovics Kornél, a TEOL és a Tolnai Népújság fotóriportere ki akart tűnni a fotósok közül, ezért kezdett el villámokat fényképezni. A világvégét idéző időjárási körülmények sem tántorították el, az első több tucatnyi vihar arra volt jó a számára, hogy kitapasztalja a megfelelő fényképészeti beállításokat. Míg az átlagemberek otthonukban keresnek menedéket, amikor mennydörög az ég, és heves esőzések vannak, Makovics Kornél már a helyszínhez közel tartózkodik, és fotózza az égi jelenségeket. 

Fotó: Makovics Kornél

– Az életem részévé vált, hogy időjárás appot, azon belül a radar- és széltérképet figyeljem, a villámtérképet elemezzem, hogy mikor merre lesz villám. És olyan közel megyek hozzá, amilyen közel csak tudok – mondta Makovics Kornél. Hozzátette, hogy nem az időjárási körülményektől, magától a villámoktól tart, hanem olyan helyszíneken fotóz, ahol akár megtámadhatja egy vaddisznó konda, rádőlhet egy fa a nagy szélben. 

– Alapvetően nem foglalkozom a veszélyekkel, mindig úgy vagyok vele, hogy életem képét akarom elkészíteni – mondta. 

Fotó: Makovics Kornél

Kornél az Egyesült Államokban is fotózott, elmondása szerint ott a villámok végig szaladnak az égen, mint egy fa gyökérzete, amerre a szem ellát. Hazánkban a villámok általában lefele cikázó jelenségek, nincs köztük nagy különbség. A fotós az Országos Meteorológiai Szolgálat versenyén országos első helyezett lett, a 365 Magyarország fotópályázat különdíjas és munkahelye, a Mediaworks kiadó legjobb vidéki fotóriporterének járó díj birtokosa.

Így védjük magunkat, értékeinket

A Belügyminisztérium (BM) Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján ismerteti, hogy amennyiben szélviharban a szabad ég alatt tartózkodunk, viselkedjünk nyugodtan, keressünk védett, stabil helyet, épületet, aluljárót. Távol haladjunk a fáktól, épületektől, védjük szemünket a portól, fejünket a szél sodorta tárgyaktól, ágaktól. Oszlopba, kerítésbe kapaszkodjunk, hogy ne vigyen el az erős szél. Tartsuk, védjük erősen a kisgyerekeket, ne szakadjunk el társainktól. A járműveket, sátrakat, gyenge szerkezetű építményeket hagyjuk el. Leszakadt villamos távvezetéket megközelíteni is életveszélyes. Csónakázni, fürdőzni erős viharban szintén életveszélyes. Az állatokat zárjuk be, a ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le. A ház környékéről vigyünk be az épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat. Az épületen belül ajtókat, ablakokat zárjuk be, ne menjünk ki a szabadba. Ne hagyjuk a kisgyermekeket, betegeket felügyelet nélkül, lehetőleg senki ne maradjon egyedül. Készüljünk fel például elemlámpa előkészítésével áramszünetre. Áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában