Tanácsok

2023.08.07. 17:30

Tudja-e, hogy mit kell tenni, ha jön a vihar?

Viharos az időjárás Tolna vármegyében is, a széllökésekkel érkező eső augusztus első hétvégéjén Dombóvár térségét érintette leginkább. Mit tegyünk, ha közeleg a vihar, féltjük az értékeinket, saját és családtagjaink testi épségét? Megelőzhetjük-e bajt?

Brunner Mónika

A hetven kilométer per óránál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes, károkat okozhat.  A szilárd építményekről leszakíthatja a tetőfedeleket, súlyosan megrongálhatja az energiaellátás és távbeszélő berendezések vezetékeit, könnyű épületeket dönthet össze, közlekedési zavarokat, akadályokat idézhet elő, fákat törhet ki, áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján. 

A Szekszárdi dombvidék a villámok fogságában. A fotó a Bati - kereszt kilátónál készült a közelmúltban. Fotó: Makovics Kornél 

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint az alábbiak a legfontosabbak vihar előtt, vihar közben és vihar után. 

Vihar előtt érdemes megnézni az előrejelzést, készüljünk fel, erős szél esetén vigyük be a kerti bútorokat, növényeket, szerszámokat. A pavilonokat, sátrakat, árnyékolókat és napernyőket jobb összecsukni. Ha felhőszakadás várható, áramtalanítsunk, és vigyük magasabbra a pincében található értékesebb tárgyakat. Jégeső esetén takarjuk le az autót. Csukjuk be az ablakot, ha elmegyünk otthonról️, de ha tehetjük, maradjunk otthon. 

Elő a gyertyákat! Áramszünet alatt jól jöhet. ️Figyeljünk arra, hogy háziállataink is biztonságban legyenek. 

Vihar közben ne tartózkodjunk vízben. Menjünk be egy épületbe. Kerüljük  a pincét. Az elektromos eszközöket áramtalanítani kell. Ha valaki vihar idején kint van, ne álljon fa alá, fesztiválon kövesse a biztonsági utasítást. Autóban, tömegközlekedési eszközön biztonságban vagyunk, de itt sem jó megfogni a fém alkatrészeket. Többsávos úton azon a sávon menjünk, amelyik távolabb van a fáktól. Haladjunk lassabban hídon, alagutakban, mert könnyen széllökés érheti a járművünket, illetve próbáljunk meg ellenkormányozni, ha fel akarná kapni a szél. Előzni nem szabad! Ha mégis muszáj, figyelni kell a várható széllökésekre, különösen nagyobb járművek szélárnyékában közlekedve. A legjobb, ha nem vezetünk ilyenkor, ha mégis, csak az útra koncentrálva. 

A vihar után mérjük fel a károkat. Egy-egy leszakadt, kisebb faágat adott esetben önállóan is el lehet távolítani egy kerítésről vagy garázsról, ha az egy fellépőről, vagy létráról könnyedén elérhető. Autóval közlekedve, ha a feltételek adottak, és biztonságban félre tudunk húzódni, egy kevésbé forgalmas úton egy kisebb faág szintén félrehúzható, és ezzel a beavatkozó tűzoltóegységek leterheltségét is csökkenthetjük. Sérült közművek esetén értesíteni kell a szolgáltatót.️ A vízelvezető-árkokból távolítsuk el a vizet, az iszapot, a szemetet. Ha nem áll benne víz, a szúnyogok sem fejlődnek ki. Sérült gázvezeték, elszakadt elektromos vezeték esetén a 112-t kell hívni.

Hétvégén is dolgoztak a tűzoltók 

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolt arról, hogy Dombóvár térségét érintette leginkább az augusztus negyedikei, péntek éjszaka folyamán érkező, erős széllel járó vihar. Szombat délig huszonegy műszaki mentéshez riasztották Tolna vármegye tűzoltóit. Az esetek nagy százalékában dombóvári címekhez vonultak a beavatkozó egységek, de Csikóstőttős, Kurd, Regöly és Miszla településeken is lehetett hallani a szirénákat. Fák dőltek meg, ezzel garázst, gyalogosokat és gépjármű forgalmat veszélyeztetve, Dombóváron buszokra és utánfutóra, lakatlan épületre, kerítésre, járdára, villanyvezetékre, melléképületre. Kurdon temető bejáratára, házra és járdára, melléképületre, Csikóstőttősön távközlési kábelre, Miszlán úttestre, Döbröközön villanyvezetékre, Regölyön úttestre dőltek ki a fák. A műszaki mentésekhez a dombóvári és bonyhádi hivatásos, valamint a kurdi önkéntes tűzoltók vonultak ki, akik motoros láncfűrész, létrák és egyéb kéziszerszámok segítségével számolták fel az egyes káreseteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában