A vármegye büszkesége

2023.09.30. 20:00

A százhúsz éves templom sok érdekességet rejt

E hét végén ünneplik a bátaszékiek 120 éves templomukat. Az épület, Isten háza, nemcsak a helyiek, hanem a vármegye büszkesége is. 

Mauthner Ilona

Illusztráció: MW

A templom helyén valaha monostor működött, amelyet még II. Géza alapított. Annak ellenére, hogy a templom létesítéséről már 1842-ben hoztak egy határozatot, az építkezés évtizedekig húzódott. Végül az 1903-ban felszentelt templom sikeresen felépült. A szentélyt bibliai jeleneteket ábrázoló fafaragványok díszítik. Külön figyelmet érdemel a templom orgonája, melyet a pécsi Angster cég készített. 

A templom neogótikus stílusban épült három hajóval, keresztházzal, tágas szentéllyel, északi oldalán kápolnával, a délin sekrestyével. Érdemes még megjegyezni, hogy 2013 áprilisában lebontották a veszélyes toronysisakot, amit az elmúlt idő és a viharok rongáltak meg. Ennek anyagi fedezetét a helyi gyűjtés és az egyházmegye támogatása biztosította. Ezzel párhuzamosan megindult a gyűjtés az új toronysisak javára. A Pécsi egyházmegye, Bátaszék városa, a kormány és a támogatók összefogásának eredményeképpen a tornyot helyreállították, és 2014. október 26-án szentelték fel. 

Az elkövetkező napokban, hetekben a 120 éves templomot ünnepli majd a település. A programsorozat szeptember 30-án, szombaton, 19 órától kezdődik a templomban Illés Teréz és Lozsányi Tamás hangversenyével, Négy évszázad legszebb imái címmel. Az ünnepi szentmisét a felszentelés évfordulóján, október 4-én 18 órakor tarják, ezt Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész hangversenye követi.

Október 7-én 17 órától Sümegi József, a II. Géza Gimnázium igazgatója, helytörténész, diakónus beszél a templom építéséről. Az előadást érdemes meghallgatni, hiszen a kiváló szakember olyan történeteket is megoszt majd a hallgatósággal, melyek nem szerepelnek történelemkönyvekben, lexikonokban, csak a helyiek elbeszéléseiben apáról fiúra szálltak. Ezt követően Tresz Péter – aki évek óta kutatja a helyi történéseket – számol be arról, milyen hírek jelentek meg a templom építésével kapcsolatban. Este 7 órától pedig Serbakow Tibor ötvösművész kiállításának a megnyitója lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában