Visszatekintés

2023.09.30. 20:12

Feketébe borult Pécs városa

„Eredeti távirat, Budapest. A királynét meggyilkolták. A királyné Genfből Terintetbe akart menni. Hajóra szállásakor egy ismeretlen melléje furakodott és látszólag meglökte, valósággal megszúrta a királynét. A hajó tovább indulása után vették észre a merényletet, midőn a királyné elájult, s rövid haláltusa után meghalt.

Teol.hu

Fotó: Tsvetelina Dyankova

Ébren vagyunk, vagy álmodunk, s egy vérfagyasztó, velőtrázó szörnyű álom nehezült lelkünkre, mely észbontó hatásával mint a villám sújt le ránk. Mit jelentsen a rettenetes hír, mely előtt megrendülve állunk, s nem tudunk, nem akarunk neki hitelt adni, mert oly mélyen sebzi a magyar szívé ....”, ezekkel a sorokkal jelent meg a szomorú hír 1898. szeptember 11-én a Pécsi Figyelőben. 

1898. szeptember 10-én vesztette életét Genfben Erzsébet magyar királyné, Sissi, miután egy Luigi Lucheni nevű olasz anarchista szíven szúrta őt egy sétahajózás közben. Szeptember 10-e egy időben gyásznap volt Magyarországon.

A teljes visszatekintést a bama.hu-n olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában