Hajdan

2023.09.07. 18:00

Lecsukták a nagyszokolyi gyújtogatót, aki hat présházban okozott tüzet

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

35 ÉVE „Csorba László, megyénk egyetlen I. osztályú szállodájának, a Hotel Gemencnek az igazgatója elkészíttette idei nyaruk gyorsmérlegét” – adott összegzést a Tolna Megyei Népújság 1988. szeptember 3-i száma. „Ezek szerint a szálloda Ausztriából, Spanyolországból, Belgiumból, Csehszlovákiából, Angliából, Franciaországból, Hollandiából, Jugoszláviából, Lengyelországból, a két Németországból, Olaszországból, Dániából, Svájcból, a Szovjetunióból, az USA-ból, Kanadából, Ausztráliából és Finnországból fogadott vendégeket, összesen 5735 személyt. Devizaszegény hazánkban nem közömbös, hogy a konvertibilis valutabevétel a tavaly nyárihoz mérten 208 százalékkal nőtt, az úgynevezett szolgáltatási valuta – amikor a kedves vendég a saját hazája pénzegységében fizeti a számlát – meg éppenséggel megháromszorozódott.”

35 ÉVE fogdába került az a gyújtogató akinek ténykedése miatt hat présházban keletkezett tűz – írta meg a Tolna Megyei Népújság 1988. szeptember 3-i száma. „P. L. Nagyszokolyon alkalmi munkákból élt. Rendszeres fizetése nem volt, így éjjelente présházakat keresett fel, hogy némi élelmet szerezzen. Így volt ez augusztus 17-én is. A környéket jól ismerte, nem kellett tartania esetleges lebukástól. Az első présházban kávét főzött, a másodikban bort ivott. A harmadikban egy ballon olajat is talált. Ezt szétlocsolta a padlón és felgyújtotta. A következő három tanyánál ugyanígy tett. Ezután elfáradt és aludni akart. Elindult a tsz szarvasmarha-telepére, ahol nem sikerült felmásznia a létrán. Szerencsére ez volt az utolsó hely, ahol használta gyufáját, a tsz tagjai elkapták. P. L. előzetes letartóztatásban van. A fogdában sokat gondolkodik, nem tud rendesen aludni. Magyarázatot tettére nem tud adni, csak csóválja a fejét és ha kérdezik, nem nagyon válaszol.”

35 ÉVE a Szekszárdon, a Zrínyi utcai tornacsarnokban megrendezett, hagyományos Sió Kupá kosárlabda tornáról vont mérleget a Tolna Megyei Népújság 1988. szeptember 5-i száma. „A háromnapos küzdelemsorozaton résztvevő nyolc csapat a szakemberek és a szurkolók véleménye alapján is az elmúlt évek legszínvonalasabb tornáját vívta a hét végén. Az eddig kétszer győztes BSE ezúttal sem hagyott semmi kétséget afelől, hogy a legjobb – fokozatosan javuló, magabiztos teljesítménnyel győztek. Döntőbeli ellenfelük a házigazda KSC csapata volt, amelynek fiataljai óriási fegyvertényt hajtottak végre azzal, hogy szombaton a csoportmérkőzések során a késő estébe nyúló mérkőzésen, drámai küzdelemben győzték le az igen jó játékerőt képviselő nyugatnémet Wuppertál csapatát, a Bundesliga tavalyi ezüstérmesét.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában