Teol.hu videó

2023.10.12. 18:10

A fejlesztésekkel élhetőbbé, komfortosabbá és gazdagabbá vált Németkér (Videó)

Befejeződött a Magyar Falu Programból elnyert támogatások segítségével megvalósított beruházások kivitelezése Németkéren, amelynek örömére sajtótájékoztatót tartottak a felújított orvosi rendelő udvarán csütörtökön délután. A fejlesztésekkel Németkér élhetőbb, komfortosabb, gazdagabb település lett, a kormány elkötelezett a folytatásban – hangzott el az ünnepségen.

Gazsó Rita

A képen b-j: Orbán Attila, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Horváthné Gál Erika polgármester és Kólya József kivitelező, a Tam-Bau Kft. ügyvezető igazgatója (Fotó: Mártonfai Dénes)

– Van miért, van minek örülnünk. A kormány által meghirdetett Magyar Falu Programban a németkéri önkormányzat által eddig elnyert támogatásainak megvalósítása a végéhez ért: 2019 és 2022 között kilenc elnyert pályázatunk volt, mind a kilencet megvalósítottuk, és mondhatom, hogy érezzük, élvezzük a hozadékát – fogalmazott az átadási ünnepségen Horváthné Gál Erika polgármester. Mint mondta, a beruházások között szerepelt orvosi eszközbeszerzés, út- és járdafelújítás, kerékpárút kialakítás, óvodai játszóudvar fejlesztés, közösségi- és kommunális feladatokhoz kapcsolódó eszközbeszerzés, szolgálti lakás és orvosi rendelő felújítás több mint 143, 847 millió forint értékben. A teljes műszaki tartalom megvalósításához, az időközben megemelkedett költségek miatt az önkormányzat 23 millió forintos önerővel járult hozzá.

A polgármester úgy fogalmazott, a fejlesztésekkel Németkér élhetőbb, komfortosabb, gazdagabb település lett, ez pedig nem más, mint a hosszútávú célja az önkormányzatuknak. Horváthné Gál Erika szerint ilyen programokra van szüksége továbbra is a magyar vidéknek. – Központi elhatározás és cselekvés nélkül nem leszünk képesek lépést tartani a városokban élők lehetőségeivel. Kérjük és reméljük a folytatást a vidéki családokért, közösségekért – hangsúlyozta.

– A Magyar Falu Program eredményes, az ország szinte minden kistelepülésén nagyon komoly eredményeket értünk el, így a kormány – természetesen a mindenkori költségvetési helyzet figyelembevételével – elkötelezett abban, hogy a falvakat a jövőben is fejlessze – reagált a településvezető szavaira Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Program lebonyolításáért felelős kormánybiztos. – Mi, falu- és vidékpártiak valamennyien arra törekszünk, hogy a városiakkal szembeni versenyhátrányt ledolgozzuk. Hiszen a városok mindazokkal a középmagas szintű szolgáltatási hálókkal rendelkeznek, amelyekkel egy kistelepülés nem, így elszívó hatással bírnak a népességet illetően, immár több évtizede – emlékeztetett. 

– Hogy mit lehet tenni ez ellen? – tette fel a kérdést. – Élhető települést kell biztosítani, komoly életminőségjavító intézkedéseket kell végrehajtani. Újra vonzóvá kell tenni a falut, fizikai értelemben, infrastruktúra szempontjából, amelyekhez forrást kell biztosítani. Meg kell győzni a fiatalokat is arról, ha a városokhoz hasonló alapszolgáltatások helyben is elérhetőek, akkor a falu nemcsak utoléri, meg is előzi a várost. Hiszen a falunak komoly versenyelőnye van, ez pedig a falusi miliő, amit soha sem tud biztosítani egy város – vélekedett a kormánybiztos. 

Kiemelte: döntéshozóként azokat a célokat kell támogatniuk, amelyet maguk a fiatalok igényként megfogalmaznak. Szerinte a falusi fiatalok számára is a legfontosabb a család, az egzisztenciális biztonság és az egészség. A Magyar Falu Program éppen ezeket célozza meg a Falusi CSOK elindításával, az Otthonteremtési Támogatás bővítésével és mindazon infrastrukturális fejlesztésekkel, amelyekkel biztonságot és az egészséges életkörülményeket lehet biztosítani.

Süli János örömét fejezte ki, látva a település fejlődését. Az országgyűlési képviselő kitért rá, hogy a Magyar Falu Programon kívül központi forrásból járhatóvá tették a környező utakat, megújult a németkéri templom, és dolgoznak azon is, amit Horváthné Gál Erika polgármester kezdeményezett, hogy munkahelyteremtő beruházást hozzanak létre Németkéren, amely a településen tudná tartani a helyieket. Mint mondta, várhatóan a Paks II. beruházás kiszolgálásával kapcsolatosan lesznek feladatai a településnek az ott dolgozók ellátását, kulturális programjaik megszervezését illetően. A képviselő megerősítette, hogy az uniós források beérkezését követően folytatódik a Magyar Falu Program, mint mondta, a településeknek addig is fel kell készülniük, előkészíteni a pályázatokat, hogy folytatódhassanak a fejlesztések.

Az ünnepség végén Kürtösi Krisztián atya felszentelte a megújított orvosi rendelőt. Az eseményen közreműködött a helyi nemzetiségi kórus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában