Hajdan

2023.10.09. 12:07

Ál-vízdíjszedők tűntek fel Tolnán

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

25 ÉVE közel 6000 év tárult fel annál az ásatásnál, melyet a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum munkatársai – dr. Gaál Attila irányítása mellett Geréné Vizi Márta és Ódor János – folytattak a Célgép Kft. erőgépeinek segítségével a 6-os út mellett, a Kabszeg-tónál – jelent meg a tudósítás a Tolnai Népújság 1998. október 8-i számában. „Ezen a területen két kultúra települt egymásra. Az alsó réteg a több mint ötezer évvel ezelőtti korai neolitikum tárgyi emlékeit rejti magába: a csontmaradványok mellett kerámia töredékek, sőt, viszonylag ép tárolóedények is előkerültek a föld mélyéből. Ezek az edények az úgynevezett dunántúli vonaldíszes kultúra látványos megtestesítői. A felső réteg már a népvándorlás időszakába kalauzolta el a régészeket, akik itt egy kisebb méretű, i. sz. VIII. századi avar temetőt tártak fel.”

25 ÉVE ál-vízdíjszedők tűntek fel Tolna egyes utcáiban – jelenet meg a figyelmeztető cikk a Tolnai Népújság 1998. október 8-i számában. Ezeknek a személyeknek azonban „semmi közük a szolgáltatást végző tolnai vízműhöz. Két férfiről és két nőről van szó, akik párosával keresték fel a házakat, az ott lakóktól elmaradt vízdíjak kiegyenlítését kérve. Attól függetlenül, hogy az idegen személyek a magyar nyelvet törték, volt, ahol eredménnyel jártak, és néhány ezer forinttal gazdagabban távoztak.”

25 ÉVE két emlékművet avattak Fürgeden, mindkettőt az 1848-as forradalom és szabadságharc 150. évfordulója alkalmából – jelent meg a tudósítás a Tolnai Népújság 1998. október 10-i számában. „Az esemény vendége Áder János, az Országgyűlés elnöke a helyszínen megbeszélést folytatott a kistérség önkormányzati politikusaival. Ezt követően a község művelődési háza előtt mintegy kétszáz fürgedi polgár jelenlétében rövid megemlékezés keretében leplezte le a Gyárfás Mátyás, helybéli fafaragó által készített kopjafát. A másik alkotás, Nagy Benedek, móri szobrászművész munkája Vas Gerebennek, Fürged szülöttének állít emléket.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában