Házi kedvencek

2023.10.10. 14:39

Az állatorvos válaszol: Mi az a tacskóbénulás?

A tacskóbénulást azért nevezik így, mert ebben a fajtában a leggyakoribb, azonban más kutyafajtákat és állatfajokat is érinthet – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Brunner Mónika

A kép illusztráció.

A tacskóbénulás egy idegrendszert érintő betegség, amikor a gerinccsigolyák közötti porckorongok anyagának a kidudorodása (porckorongsérv) nyomást gyakorol a gerincvelőre, ezáltal sérülnek az érintett területek idegei és a funkciók gátlása következik be. Erre a tacskók hosszú gerince és rövid lábai hajlamosítanak, mivel ez a testalkat a gerinc egyes pontjain nagyobb terhelést eredményez bizonyos mozgások esetén.

Az elváltozás mértékétől függően különböző súlyosságú tünetek jelentkeznek: a hátsó lábak mozgatása akadályozott a fájdalmas, görcsszerű izommerevségtől a teljes bénulásig. Utóbbi esetben a kutya csak az első lábait tudja használni és fókához hasonlóan képes járni. Ez idővel a bőr sérülését és további szövődmények megjelenését okozza.

A kezelés mielőbbi elkezdése kulcsfontosságú, késői stádiumokban a teljes gyógyulás esélye rohamosan csökken. Másrészt azonban gyakran még reménytelennek látszó esetek is gyógyíthatók, ez függ a sérülés súlyosságától, a kutya testi és lelki alkatától és a megfelelő kezelés mielőbbi elkezdésétől is. 

A gyógyuláshoz elengedhetetlen a kiváltó okok lehetőség szerinti megszüntetése, csökkentése, például a sok lépcsőn járás vagy a gyakori le-fel ugrálás elkerülése. Ugyanakkor ez a megelőzés szempontjából is fontos.    
   

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában