A nemzet hőseire emlékeztek

2023.10.06. 16:48

Diákok százaival telt meg a Béla király tér Szekszárdon

Diákok százai töltötték meg Szekszárdon a Béla király teret pénteken délelőtt. A nemzeti gyásznapon a szekszárdi iskolák tanulói tisztelegtek az tizenhárom aradi vértanú emléke előtt.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

Fotó: Denes Martonfai

Az 1848-as emlékmű mellett a Dienes Valéria Általános iskola diákjai – a fiúk feketében, a lányok nemzetiszín szalaggal a hajukban – előbb Arany János, A walesi bárdok című történelmi balladáját mondták el, mellyel a költő a zsarnoki uralom ellen protestált, majd korabeli feljegyzésekkel, emlékezésekkel idézték fel a szabadságharc leverését követő rémuralom időszakát. 

A szomorú napot idéző irodalmi megemlékezést követően, a város képviseletében Gyurkovics János alpolgármester kötötte fel az emlékfára a gyászt jelző fekete, majd a Dienes iskola sok tanulója a seregnyi piros-fehér-zöld szalagot. Majd a teret megtöltők soraiból léptek ki a diákok, s vitték a vármegyeháza falánál lévő emlékműhöz fehér virágaikat. 

Az ünnepség befejezéseként, a Tolna Vármegyei Nemzetőr Egyesület és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjainak közreműködésével Szekszárd és Tolna Vármegye vezetői, az intézmények, társadalmi és politikai szervezetek képviselői megkoszorúzták a 48-as emlékművet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában