Lokálpatrióta

2023.10.29. 11:30

Dr. Klausz Irén kiemelkedő munkáját díjazta Nagymányok önkormányzata

Kitüntető címet adtak át Nagymányokon az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepségen október 23-án hétfőn.

Farkas Eszter

Dr. Klausz Irén Bartucz Máté polgármestertől vette át a „Nagymányok Város Díszpolgára” kitüntető címet (Beküldött fotó)

A város képviselő-testülete „Nagymányok Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozott dr. Klausz Irénnek, a helyi háziorvosnak. A megemlékezést Keszthelyi Zsolt történelem szakos tanár beszéde és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek ünnepi műsora színesítette.

A kitüntető címmel elismerését és nagyrabecsülését fejezi ki a város önkormányzatának képviselőtestülete mindazon személyek iránt, akik kiemelkedő, áldozatos munkájukkal, közéleti tevékenységükkel, illetve életművükkel elősegítik a város fejlődését, szellemi, anyagi gyarapodását, hírnevének öregbítését. A kitüntető cím különösen azon személyeknek adományozható, akik a helyi közügyek – közélet vagy közigazgatás – valamely területén elért kimagasló teljesítményt nyújtottak, vagy huzamosabb időn át kiemelkedően tevékenykedtek a település életében, illetve életművükkel a várost szolgálták.

Dr. Klausz Irén Nagymányokon született, az általános iskolát itt végezte el, a gimnáziumot Bonyhádon. Egyetemi tanulmányait a Pécsi Orvostudományi Egyetemen folytatta. Az egyetem elvégzése után a bajai kórház Patológiai Osztályán dolgozott, 1980-ban patológus szakvizsgát szerzett. A bajai kórházi munkát követően a bonyhádi kórház Belgyógyászati Osztályán folytatta a gyógyító tevékenységet, és belgyógyászatból eredményes szakvizsgát tett. 1999. júliusában visszatért Nagymányokra, azóta háziorvosi feladatokat lát el a település köztiszteletben álló orvosaként Nagymányok és Kismányok településeken. Háziorvostani szakképesítést 2002-ben szerzett. 

– Munkája során a gyógyítás mellett nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, a betegségek megelőzésére – hangzott el a háziorvos méltatása során. Fontosnak tartja a kórházakkal, klinikák osztályaival való együttműködést, jó kapcsolatot. Az emberekkel való szoros kapcsolata révén bontakozott ki karitatív tevékenysége, mely során egyházak, civil szervezetek és egyének összefogása keretében a rászorultaknak való segítségnyújtásban aktívan részt vesz. Kapcsolatai révén adományokat juttatott a nagymányoki idősek otthonának, illetve rászoruló személyeknek. Segítségével orvosi eszközök, segédeszközök és egyéb adományok jutottak el azokhoz, akiknek ezekre szükségük volt. Folyamatosan támogatja az önkormányzat tevékenységét, intézményeit, a település civil szervezeteit, melyért hálával tartozunk.

Tolna Megye Önkormányzatának közgyűlése 2006-ban dr. Klausz Irén részére Bezerédj István Díjat adományozott nagy szakmai hozzáértéssel végzett gyógyító munkája, a betegek iránt tanúsított odaadó magatartása, a térség szociális ellátása terén kifejtett karitatív tevékenysége, közéletben vállalt aktív szerepe elismeréséül. A Nagymányoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2008-ban, Flórián napján zászlóanyaság elvállalására kérte fel, melyet a tűzoltó egyesületet megtisztelve, elvállalt.

Nagymányok településért és annak lakosságáért végzett egészségügyi, szociális, karitatív munkája elismeréséül 2015-ben Nagymányok Város Önkormányzatának képviselőtestülete Nagymányok Városért díjban részesítette. Kismányok Község Önkormányzata szintén 2015-ben eredményes és lelkiismeretes munkája elismeréseként a „Kismányok Díszpolgára” címet adományozta háziorvosának.

„Az év családorvosa a Kárpát-medencében” díjat 2016-ban nyerte el ajánlások és betegei visszajelzései alapján. Nagymányok Város Önkormányzatának képviselő-testülete a nagymányoki I. felnőtt háziorvosi körzetben, folyamatosan, 20 éve végzett munkássága elismeréséül és megbecsülése jeléül „Címzetes főorvosi” cím használatára jogosult, díszoklevelet adományozott a háziorvosnak 2019-ben.

A Nagymányoki Német Nemzetiségi Önkormányzat  „Für Grossmanok Díjban” részesítette 2022-ben a német nemzetiséget segítő, támogató tevékenysége elismeréséül. Számos alkalommal segítette mind tettekkel, mind ötletekkel az itt élő sváb közösség munkáját, hagyományainak továbbadását, fenntartását. Az ő ötlete alapján valósult meg 2020-ban a székelyekkel közösen tartott disznóvágás is.

 

Fotó: Beküldött kép, dr.klausz_irén.jpg

Kép alá: Dr. Klausz Irén Bartucz Máté polgármestertől vette át a „Nagymányok Város Díszpolgára” kitüntető címet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában