Szociális juttatások a településen

2023.10.25. 14:32

Harminchárom köbméter tűzifát osztanak Szárazdon

A kétszázötvenkét lakosú Szárazdra is megérkezett a szociális tűzifa, amelyre október végéig tudják benyújtani a lakosok a kérelmeket. Harminchárom köbméter keményfát osztanak ki, háztartásonként várhatóan egy-két köbmétert.

Brunner Mónika

Szárazdra is megérkezett a szociális tűzifa .(Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Maximum öt köbméter szociális tűzifát kaphat egy-egy hátrányos helyzetben lévő család, tájékoztatta lapunkat a szárazdi önkormányzat. A településen rendszeresek a szociális juttatások, amely gyermekeknek - időseknek - családoknak egyaránt kedveznek. Az óvodásoknak, iskolásoknak, nappali tagozatos tanulóknak szeptember végéig tizenötezer forintot adtak gyermekenként, amelyet már átutaltak, valamint postai úton eljuttattak a részükre. Az összegeket igényelniük kellett szüleiknek, gondviselőiknek, azok megítélésénél számított, hogy mekkora a család jövedelme. 

A Bursa Hungarica önkormányzati ösztöndíjat azok a diákok igényelhetik, akik nappali tagozaton folytatják tanulmányaikat a felsőoktatásban. A pályázatok beadása jelenleg is tart november negyedikei határidővel. A támogatás folyósítása tíz hónapra szól, az összege havonta húszezer forint volt a múlt évben. Az idén a képviselő-testület dönt arról, hogy marad-e ez az összeg, vagy megváltoztatják. 

A szárazdi önkormányzat minden anyagi segítségnyújtásának feltétele, hogy a rászorultak kérelmet nyújtsanak be hozzájuk, és igazolják jövedelmüket. A szárazdi újszülött gyermekek szüleinek harmincezer forint jár, amelyet a gyermek születése után hatvan napon belül kell igényelni. Az időseket falugondnoki szolgáltatás és házi segítségnyújtás során is ellátják.

Kéréseikre kiváltják a gyógyszereiket, orvoshoz szállítják őket. A gyerekeknek is jár a falugondnoki szolgáltatás, öt gyermeket Gyönkre szállítanak óvodába. A szárazdi önkormányzat az étkeztetéssel kapcsolatban tájékoztatott, hogy minden nap Gyönkről érkezik az ebéd a falugondnoki busszal az idősek saját otthonaiba, akik egy ebédért nyolcszáz forintot fizetnek. 

Az átmenetileg nehéz helyzetbe kerülők kétezer és tizenötezer forint közötti összegre számíthatnak. A három vagy több gyermeket nevelők egy évben egyszer kérhetnek átmeneti segélyt, ez háztartásonként ötvenezer forintot jelent a számukra. 

Temetési segély is igényelhető, ennek összeghatára szintén kétezer és tizenötezer forint között van. A szárazdi önkormányzat finanszírozza a köztemetést, ha a hozzátartozó igazoltan nem tudja eltemetni halottját. Ez esetben a legolcsóbb temetési díjat átvállalják tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában