Néhány jó tanács

2023.10.26. 13:02

Ne rondítson bele a megemlékezésbe nem kívánt tűzeset

A következő napok országszerte az emlékezésről szólnak, ilyenkor nemcsak a temetőkben, hanem otthonaikban is sokan gyújtanak mécsest. Annak érdekében, hogy a megemlékezés ne vezessen tűzesethez, Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szolgált néhány jó tanáccsal.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Elmondta, hogy tavaly országosan 98 esetben keletkezett tűz temetőkben vagy azok környékén. A legtöbbször csak néhány négyzetméteren pusztítottak a lángok, de néhány helyen a temető melletti területre is átterjedtek, és többhektáros, kiterjedt szabadtéri tűz alakult ki. Volt, hogy a temető területén kihelyezett szemetes gyulladt ki, többször a sírhelyeken elhelyezett koszorúk égtek.

Arra is volt példa – összesen tizenkét alkalommal –, hogy lakóépületben csaptak fel a lángok kegyeleti gyertyák és mécsesek miatt. Tolna vármegyében az elmúlt évben a bölcskei, a döbröközi és a pusztahencsei temetőben keletkezett tűz.

A megelőzés érdekében fontos, hogy a sírhelyet és környezetét meg kell tisztítani a száraz falevelektől, elszáradt koszorúktól és virágoktól. Csak hőálló mécsestartóban lévő gyertyát ajánlott meggyújtani, és úgy elhelyezni, hogy a közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni.

A biztonság érdekében távozáskor jobb az égő mécsest eloltani, de a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe nem tanácsos izzó, forró tárgyat dobni. Aki a temetőben tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot és értesítse a temető biztonsági személyzetét.

Az otthonokban az vezethet tűzhöz, ha az égő mécsest, gyertyát túl közel teszik valamilyen éghető anyaghoz. Ha tűzálló tálra kerül, a gyúlékony tárgyaktól távol, akkor nem forrósítja át a környezetét. A meggyújtott gyertyát nem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Halloween kapcsán egyre többen helyeznek ki töklámpást. Ügyelni kell rá, hogy az ne tudjon felborulni, és ne legyen a közelében gyúlékony anyag. Jó megoldás gyertya vagy mécses helyett a LED izzó, amely akkor sem okoz tüzet, ha kültéren száraz faleveleket fúj oda a szél, vagy felborítja a töklámpást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában