Hajdan

2023.10.15. 15:00

Német nemzetiségi kiállítás nyílt Szekszárdon

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Az iskolai gyűjteménnyel sikerült egy sváb szobabelsőt rekonstruálni.

Fotó: Ótós Réka

25 ÉVE „bombariadó volt a megyeszékhely legnépesebb iskolájában, az Ady Endre Középiskola és Kollégium épületegyüttesében” – jelent meg a tudósítás a Tolnai Népújság 1998. október 14-i számában. „A telefonközpontos (...) arra a kérdésre, hogy fiú vagy lány volt-e a telefonáló hangja, azt válaszolta, hogy férfiasnak akart látszani, aki telefonált, de ő inkább mutáló fiúhangra tippel. Babai Zoltán igazgató, érthetően, feldúlt állapotban volt. (...) Több, mint ezer család életét zavarta meg a felelőtlen telefonáló megyeszerte, hiszen már reggel nyilvánvaló volt, hogy a tanítást nem lehet folytatni. (...) Húsz ember dolgozott három órán keresztül feleslegesen. Délután 13 óra 4 perckor fejezték be az épület-együttes tüzetes átkutatását. Mint általában, (szerencsére) ezúttal sem találtak semmiféle bombát.”

25 ÉVE váratlanul eltűnt Ödömér, a gólya, aki Afrika helyett Belecskán maradt télire – ismertette a madarat érintő új fejleményt a Tolnai Népújság 1998. október 16-i száma. Felnevelője, az állatbarát Borbély Mihály a Tolnai Népújság adta nyilvánosság segítségét kérte, megtalálandó a szelíd szárnyast. Egy későbbi cikksorozatból derült ki, hogy az általános népszerűségnek örvendő Ödömér a településtől tizenkét kilométerre található halastónál tanyázott. Egyedül a helyszínre siető gazdájának engedelmeskedett, így sikerült befogni.

25 ÉVE „német nemzetiségi kiállítás nyílt Szekszárdon, a Dienes Valéria Általános Iskola és Grundschule-ban” – tudósított a helyszínről a Tolnai Népújság 1998. október 17-i száma. „Az egykori emlékeket őrző régi német, sváb bútorokat, használati tárgyakat, ruhákat, könyveket és egyéb írásos emlékeket az oktatási intézmény pedagógusai és diákjai gyűjtötték össze szüleiktől, nagyszüleiktől.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában