Székely autonómia

2023.10.29. 14:18

Őrtűzzel harcolnak a jogaikért

A székely autonómia napjának előestéjén gyújtottak őrtüzet Tevelen a szolidaritás jeleként.

Brunner Mónika

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár (Fotó: M. D.)

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője kifejezte támogatását hazánk nevében a határon túli magyarokért, így a székelyekért, a székely autonómiáért. Szentes Csabától, Madéfalva polgármesterétől elhangzott, hogy ha összefognak, csak idő kérdése, hogy az önrendelkezés mikor valósul meg, tehát hogy mikor dönthetnek a saját sorsukról. 

Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke beszédében elmondta, hogy azokat a jogokat kérik, amit mindenki megkaphat. Lapunknak hangsúlyozta, hogy az őrtűzgyújtással fel szeretnék hívni a figyelmet a székely jogokra, megerősíteni önmagukban a székelységet, az összefogást, és hogy Erdélyre vonatkozóan azokat a jogokat kapják meg ők is, amit a román állampolgárok saját maguk felé adnak. 

Emlékeztetett arra, hogy mindig is harcoltak a jogaikért, amit a székelykapuk sokasága is mutat. A székelykapukra rá van vésve, hogy békesség a bejövőnek, áldás a kimenőnek. Ez arra utal, hogy békések a szándékaik. Hozzátette, hogy a bukovinai székelyeket számos baj sújtja évszázadok óta, és sokat jelent a számukra, hogy az anyaországuk, Magyarország mindig kiáll értük.

A Székely Nemzeti Tanács 2015-ben hozott döntése szerint október utolsó vasárnapja A székely autonómia napja. A határon túli magyarok meghatározott törekvésévé vált, hogy Románián belül létrejöjjön a székely autonóm régió. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában