Gyertyagyújtás

2023.10.22. 20:48

Schilling Roger ciszterci atyára emlékeztek Kömlődön

Schilling Roger ciszterci atya születésének évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a dunakömlődi Szent Imre Plébánia vasárnap.

Gazsó Rita

Schilling Roger ciszterci atya születésének évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést

Fotó: Molnár Gyula

Az előző évekhez hasonlóan idén is emlékmisével és koszorúzással tisztelegtek Dunakömlődön Schilling Roger ciszterci atya előtt születésének évfordulója alkalmából. Az ünnepség gyertyagyújtással kezdődött az atya sírjánál, a dunakömlődi temetőben, amelyet emlékmise követett a helyi templomban, majd elhelyezték az emlékezés virágait Schilling Roger emlékművénél. 

Schilling Roger ciszterci atya, 122 évvel ezelőtt, 1901. október 19-én született Dunakömlődön. Iskoláit Dunakömlődön és Pakson végezte, középiskolába a pécsi ciszterciekhez járt. Zircen, 1918. augusztus 14-én öltöztették be a novíciusi ruhába, ekkor kapta a Roger szerzetesi nevet, 1925. június 24-én tett örökfogadalmat, július 5-én pedig pappá szentelték.

Közben egyetemi és hittudományi tanulmányait is befejezte, és latin-német szakos tanári oklevelet is szerzett. Egerben és Budán tanított, tudományos tevékenységet is folytatott: a magyarországi német betelepítések történetével, kiemelten szülőfaluja történetével foglalkozott.

Miután 1948-ban államosították az egyházi iskolákat, az Ulászló utcai Szentlélek kápolna lelkésze lett, ám 1951-ben papi működési lehetőségeit is megvonták. Mivel a csillagászat és a lélektan iránt is érdeklődött, utolsó éveiben ezekkel foglalkozott. 1962. március 26-án hunyt el, holttestét a Farkasréti temetőben ravatalozták fel, beszentelték és Dunakömlődre szállították, ahol 31-én nagy tömeg kísérte utolsó földi útjára.

Emlékét sokféle módon is őrzik: az 1991-és megalakulásakor a nevét vette fel a Pro Urbe, Pro Cultura Minoritatum Hungariae és az Arany Rozmaring díjakkal kitüntetett Roger Schilling Zenekar. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában