Mulatság

2023.11.19. 15:40

Babits-bállal emlékezett a névadóra a kulturális központ (galériával)

Régi hagyomány, hogy ősz végén, tél elején, mikor az idő kezd már borongóssá válni, de még az Advent, a várakozás csendje nem jön el, bálokat rendeznek.

Szepesi László
Babits-bállal emlékezett a névadóra a kulturális központ
Fotó: Mártonfai Dénes

Ilyen például a sokfelé hagyományos Erzsébet-bál, szombaton este pedig, hagyományteremtő szándékkal a Babits Kulturális Központban a névadó, Szekszárd nagy szülöttjének tiszteletére Babits-bált rendeztek. Babits Mihály 140 évvel ezelőtt, november 26-án született, emlékét köszöntötte a kulturális központ rendezvénytermében ez a szombat esti színvonalas találkozó.

A Babitsban már régóta készültek erre a jeles eseményre, hiszen az első meghívókat márciusban, a Művészetek Házában tartott szponzortalálkozón átadták a város jeles rendezvényeit támogató partnereknek. Ugyanis, miként azt nyitó beszédében Berlinger Attila, a kulturális központ igazgatója elmondta, ez a rendezvény a Babits Mihályról történő megemlékezés mellett alkalmat nyújthat arra is, hogy köszönetet mondjanak az intézményt támogató lokálpatrióta vállalkozásoknak, szakmai és együttműködő partnereknek, illetve a fenntartónak, Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának.

Hasonlóan szólt, megköszönve a szponzorok segítségét Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere is, aki elmondta, hogy jó alkalom ez a kerek évforduló arra is, hogy valami újba kezdjünk. Mert hiánypótló az egy ilyen összejövetel, ahol kötetlenül találkozhatnak Szekszárd politikai, gazdasági és kulturális életének meghatározó szereplői, és elkezdődhet egy olyan párbeszéd, amilyenre talán a mindennapokban egyáltalán nem, vagy csak kevésszer adódik lehetőség.

Említette, a következő évek fejlesztéseit kész stratégiával várják, hiszen ez előfeltétele a pályázati pénzek megszerzésének, amely többek között az utak felújításához és az intézmények korszerűsítéséhez kell. Bár, folytatta, nem ennek az estének célja, feladata, hogy megtárgyalják a városfejlesztési kihívásokat, de alapot adhatnak azok is az asztaloknál zajló beszélgetésekhez. Fontos ez a találkozás, beszélgetés a hivatalosnál lazább körben, hogy a szekszárdiak, a Szekszárdért tenni akarók megtalálják az egymáshoz vezető utakat.

Ott volt a bálban a Babits Kulturális Központ több korábbi vezetője, dr. Méri Éva, a Művészetek Háza nyugalmazott igazgatója, Szabadi Mihály Bessenyei-díjas koreográfus, Baky Péter Munkácsy-díjas festőművész, őket említette a beszélgetés során Horváth István országgyűlési képviselő, utalva arra, hogy a jövő építése és a hagyományok tisztelete elválaszthatatlan.

Mert ők is sokat tettek a város legnagyobb kulturális rendezvényeiért, így a Szüreti Napokért, amelyeket támogattak a helyi vállalkozások is, melyek legtöbbjének vezetői ide is eljöttek. Támogatásuk tette lehetővé azt is, hogy a covid után újra éledjen ez a hagyomány.

A tervekről, álmokról s a köszönetről szóló őszinte, de komoly szavakat vidámabb percek követték. A Bartina Együttes fergeteges rock and rollja, majd a nyitótánc, a keringő a felhőtlen vidám hangulatot teremtette meg. A terített fehér asztalok melletti beszélgetés, s a táncparkett varázsa emlékezetessé tette ezt a bált.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában