Hajdan

2023.11.12. 20:00

Kányádi Sándor a Gyermekkönyvtárban találkozott legifjabb olvasóival

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Kányádi Sándor Szekszárdon, a Gyermekkönyvtárban találkozott ifjú olvasóival.

Fotó: Ótós Réka

25 ÉVE „a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökség három hetes nemzetközi tanfolyamot szervezett, karbantartás az atomerőművekben témában. Az első két héten a spanyol főváros, Madrid volt a helyszín, itt elmélettel foglalkoztak a résztvevők. Az utolsó hetet, november 9-től, hétfőtől Pakson töltötték, az atomerőmű karbantartó gyakorló központjában, amelyet ingyen bocsátottak a NAÜ rendelkezésére, hiszen megvalósulásához a nemzetközi szervezet jelentős mértékben hozzájárult” – közölte hírt a tanfolyamról a Tolnai Népújság, 1998. november 12-i száma. 

25 ÉVE szabadnapos rabok rablásának történetét ismertette a Tolnai Népújság, 1998. november 13-i száma. „B. L. és V. Gy. a szekszárdi börtön lakója. B. L. a váci fegyházból került a tolnai megyeszékhelyre. Öt és fél évet kapott vagyon elleni bűncselekményért. V. Gy. betörésért ül. Az elmúlt pénteken a börtönből eltávozásra engedték őket. Nem először fordult elő: a pénteket és szombatot általában a »szabad levegőn« töltik. Kissé alkoholos állapotban elkötöttek egy Ladát a szekszárdi Alisca utcából. A lopott autóval Kétyre mentek, ahol betörtek a polgármesteri hivatalba. Elvittek egy számítógépet, az összes tartozékával, valamint egy fénymásolót. A holmi értéke meghaladta a félmillió forintot. A két fiatalember elindult Hőgyész irányába, ám út közben megálltak. A 65-ös útról Murga felé vezető földútra tértek, ami nagyon sáros volt: a kocsival ott ragadtak. Egy ismerősüket hívták segítségül, aki elvitte őket és a holmit a helyszínről. A Ladát mezőgazdasági munkát végző személyek találták meg, és jelentették a gyanús kocsit a rendőrségnek. A lopott holmiból egyelőre csak egy – számítógéphez használatos – egér van meg.”

25 ÉVE Kányádi Sándor erdélyi, Kolozsvárott élő költők Szekszárdon, a Gyermekkönyvtárban találkozott legifjabb olvasóival – tudósított a rendezvényről a Tolnai Népújság, 1998. november 11-i száma. Kányádi Sándor az erdélyi magyarság létszám csökkenésének drámai ütemét is érzékeltette a vele készített interjúban. „Amikor az 1950-es évek elején Kolozsvárra kerültem, a város még nyolcvan százalékban magyar volt. Jelenleg a közel 400 ezres lakosságból mintegy 60 ezer fő a magyar.” A 2021-es romániai népszámlálást az író nem élhette meg, hiszen 2018-ban elhunyt. A két évvel ezelőtti összeírás szerint Kolozsvár magyar nemzetiségű lakossága 1998-hoz képest majdhogynem megfeleződött, 33 ezres lélekszámot tett ki.

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában