Hajdan

2023.11.12. 13:34

Mindenszentek napján tartották meg a próbavilágítást

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

100 ÉVE villamos vasúttal gyarapodott szűkebb pátriánk – adott hírt a technikai előre lépésről a Tolnamegyei Ujság 1923. november 17-i száma. „A műszaki haladás terén jelentős esemény történt a napokban a vármegye területén. Az Esztergom Szászvári Kőszénbányatársaság Máza-Szászvár (előbbi település akkor még Tolna vármegyéhez tartozott - a szerk.) vasútállomásból kiindulóan villanyos üzemű vasutat épített mázai és szászvári bányáihoz és a vasutat már üzembe is helyezték. A villanyos vontatású vasút hajtóerejét a mázai villanyos áramfejlesztő központ szolgáltatja, amely úgy a szászvári, mint a nagymányoki bánya villanyosgépeit is táplálja.”

100 ÉVE villanyvilágítást kapott Németkér – írta meg a Tolnamegyei Ujság 1923. november 17-i száma. „Most egy éve kapott telefont Németkér és ma már villanyvilágítás van a községben. A próbavilágítást Mindenszentek napján tartották meg. A lakásokon kívül a r. kath. templomba is 63 lángot szereltek be. A világítási üzem Kolotsits József és társai malmával van kapcsolatban. A beszerelést a Titte Testvérek szekszárdi cég végezte, elismerésre méltó szakszerű és ízléses munkával.”

100 ÉVE varjak garázdálkodásáról adott hírt a Tolnamegyei Ujság 1923. november 17-i száma. „Nap nap után halljuk a panaszt, hogy amit a gazda elvett, azt a varjak másnap szépen kiszedik, úgy, hogy gyakran kétszer is el kell vetnie földjét, ha termést akar. A varjak óriási károkat okoznak és csodálatos, még sem tesznek ellenük semmit, sőt egyes közeli vidékeken formálisan tenyésztik, pedig rendszeres irtással rengeteg károsodástól lehetne a gazdákat mentesíteni. Ezen mind nagyobb veszedelmet jelentő varjú elszaporodásra felhívjuk az illetékes hatóság figyelmét, ha már a gazdák saját érdekükben nem teszik meg a szükséges intézkedéseket önmaguktól, az ország közgazdasági érdekében rendelje el a közigazgatás törvényadta jogánál fogva a varjak rendszeres és egyöntetű irtását és fészkük elpusztítását.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában