Teol.hu videó

2023.11.10. 20:00

Sok óvodában, iskolában megünnepelték a gyerekek Márton napját (Videóval)

Márton nap hallatán a legtöbbeknek a libasült az első gondolata, azonban rengeteg népszokás, hiedelem és babona társul november 11-hez. Cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze, és körbenéztünk, hogy vármegyénk óvodáiban és iskoláiban hogyan is ünnepeltek idén.

Farkas Eszter

A műsort adó gyerekek Bonyhádon, a Széchenyi István Általános Iskolában (Fotó: Máté Réka)

A Márton napi felvonulást a rossz idő ellenére is megtartották Szekszárdon több óvodában is. A Szent Rita Katolikus Óvodában a nagycsoportosok Szent Márton életét mutatták be a szülőknek, ebbe a kis- és középső csoportosok is bekapcsolódtak kicsi libáknak öltözve. 

– Minden csoport a maga készítette mécsessel vonult fel az oviban a rossz idő miatt – tájékoztatta lapunkat Bognár Cecil Róbertné tagintézmény vezető. A felvonulás után a szülőknek zsíroskenyér partit szerveztünk, és mivel Szent Márton segítette a szegényeket és betegeket, ezért ebből az alkalomból egy tolnai kisfiúnak gyűjtöttünk adományt, hogy segítsük a gyógyulását.

A Wunderland oviban első alkalommal rendezték meg a Márton napi Jótékonysági Vigadalmat. – Korábban még nem volt ilyen jellegű rendezvényünk – mondta Häfner Adél óvodavezető. – A gyerekek a német nemzetiségi hét keretében a Márton nap eredetével ismerkedhettek, egyebek mellett részt vehettek német nemzetiségi táncházon is. A programsorozat megkoronázása lett volna a lampionos felvonulás, ami sajnos az időjárás miatt a csoportszobákba szorult vissza, mivel nem szerettük volna elhalasztani.

Liba- és kacsazsíros, valamint liba- és kacsamájas kenyérrel, teával, forralt borral vártuk a családokat, ami úgy gondolom, remek alkalom egy önfeledt beszélgetésre, szórakozásra. A szülők a tombolával és a támogatói jegy megvásárlásával az alapítványunkat segítik, a befolyt összeget a gyerekekre fordítjuk. Öt nyereményt sorsolunk ki, négy gyermek bukósisakot és a fődíjként egy két személyes gyertyafényes vacsorát az Attila birtokon.

Bonyhádon, a Széchenyi István Általános Iskolában is megünnepelték a Márton napot. A gyerekek dalokat énekeltek, a szervezők lampion kiállítással, keksztöréssel és a lampionos felvonulást követően zsíros kenyérrel, meleg teával készültek.

Felvidéken úgy tartják, ha Márton fehér lovon jön, akkor enyhe tél lesz, de ehhez a naphoz seregnyi időjósló szokás kötődik. Ha Mártonkor a lúd jégen áll, akkor karácsonykor sárban botorkál. Persze nem csak az élő lúd tájékoztat a jövendő időről, hanem az „elhunyt” is. Ha a Márton-napi sült lúd melle fehér, nagy hideg lesz, ha viszont vörös, karácsony után jön a hideg. Egy másik megállapítás szerint, ha Márton lúdjának mellcsontja veres, nagy hideg, ha fehér, sok hó, ha pedig fekete, esős ősz és háborgó, rút tél lesz. 

November 11. ősidők óta a téli évnegyed kezdőnapja, amikor először tették az asztalra az újbort – mondván annak Márton a bírája –, ettek, ittak, hiszen volt még az új termésből bőven, s ürítették a poharat, hogy jövőre is jó termés legyen. Ezen a napon készítették a gyerekek régi nagy kedvencét is, a marcipánt. Egy régi legenda szerint ugyanis egy Márton nevű pék próbálkozásának eredménye volt az olajos magvakból gyúrt mézes pogácsa, és innen ered a marcipán elnevezés (marci-panis), ami  azt jelenti Márton kenyere. 

Már az Árpád-korban bérlet- és bérfizető határnap volt. A műhelyek és boltok első gyertyagyújtásának megünneplésére pedig a mesterek vacsorát adtak a legényeknek. Ezen a lakomán természetesen libából készült az étel. Egy tiltás is kötődött hajdan Márton napjához: az asszonyoknak ekkor nem volt szabad mosni és ruhát szárítani, mert ahogy eleink gondolták, azt a jószág és termény sínylette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában