Szagterápia

2023.11.02. 10:19

Sokan „játszadoznak” az öngyilkosság gondolatával

Vannak családok, amelyekben anya a sztár, vannak, amelyekben apa, és vannak, amelyekben a gyerek.

Wessely Gábor

Illusztráció: Shutterstock

Vannak, akik úrhatnámok, vannak, akiknek nagyon megfelel a szolga szerep, s az utódok is azt a mintát követik, amit látnak. A fiúgyermek menedzselése sokszor már csecsemőkorban elkezdődik. Popper Pétert idézve: „Amikor kibontják a pelenkából a kissrácot, és meglátják a kakaskáját, így szól a büszke apa: egész Budapestet meg fogja b…ni! De amikor a kislányt pelenkázzák, nem mondja apu, hogy egész Budapest meg fogja b….ni!”

Szerepek. A férfi iszákos, a nő depis. Pár évtizede még tabu volt a nők alkoholizmusa. Ma már pszichiátriai előadások, közéleti fórumok témája. S lassacskán a férfiak beteges búsongása, életundora is elő-előbukkan a titkolódzások mélyéről. Menő, sikeresnek tűnő művészek, üzletemberek, közéleti személyiségek közül is meglepően sokan „játszadoznak” az öngyilkosság gondolatával. Képtelenek az átmeneti sikertelenségeken túllendülni.

Némelyek a narkotikumoktól, mások a sporttól vagy a szextől remélnek megoldást, de egészen egyedi kikapcsolódásokról is hallani. X. urat, aki komoly diplomáciai szolgálatot lát el, az istállószag nyugtatja meg. Tart néhány tehenet, lovat, birkát, és szabadidejében azok között tesz-vesz, besegítve az alkalmazottjának. Szagterápia. A gondtalan kölyökkor igézete.

Én vasutas családban nőttem fel. Még nem kóstolgat a mélabú, de a talpfák kátrányszaga így is boldogít, visszaröppent a gyermekkoromba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában