Egészségmegőrzés

2023.11.02. 17:30

Stressz ellen sport, mélylégzés, autóvezetés, olvasás, alvás, állatokkal való foglalkozás

A stresszes helyzetekben és azok után is mindenki másként próbál megnyugodni. Lapunk olvasóit, két családanyát és két családapát arról faggattuk, hogy milyen módszereket ismernek a feszültség levezetésére, és milyen sikerrel alkalmazzák azokat.

Brunner Mónika

A kép illusztráció.

Az egyik családanya lapunknak elmondta, hogy általában az autójában, vezetés közben talál újra önmagára egy-egy stresszes helyzet után. 

– Veszek néhány mély levegőt, egy általam tanult légzéstechnikával igyekszem magam rendbe hozni. Néhány perc alatt minden rendben, és magamtól visszatérek a nyugalmi állapotomba – mondta lapunknak, hozzátéve, hogy tartós stressz esetén elmegy sétálni a kutyáival, vagy próbál legalább egyetlen napra kiszakadni a hétköznapokon átívelő mókuskerékből. 

–Tisztában kell lenni azzal, hogy például ha megbetegszik az egyik családtagunk, akkor az is egy stresszhelyzet, amiből nem tudunk kijönni, ezt a helyzetet el kell fogadni. Ilyenkor magunkat háttérbe kell szorítani, és segíteni kell tudni. Vagy például válás esetén tudatosítanunk kell, hogy annak feldolgozásához hosszabb idő szükséges – tette hozzá. 

Egy másik Tolna vármegyei gyermekes családanya arról számolt be, hogy a macskáját simogatva szokott megnyugodni, valamint szerinte a heti két edzés is hozzájárul a kiegyensúlyozott életéhez. 

– Szerintem fontos, hogy kibeszéljük a problémát, illetve a baráti kapcsolatok is lényegesek. Ha van olyan személy az ember életében, akivel őszintén tud beszélni, kiöntheti a lelkét, anélkül, hogy szégyellni kellene magát, ez sokat segíthet. A háziállattal való foglalkozások is könnyítik a lelki terheket – tette hozzá. 

Szekszárdi családapa lapunknak azt mondta, hogy nem tud mit kezdeni a stresszel, nem is nagyon szembesül stresszhelyzetekkel. 

– A könyveim közé vonulok, azok megnyugtatnak. Otthon van egy nagyon jó kis könyvtáram, a világ legszenzációsabb társaságában vagyok, magammal, a saját kis világomban – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy szerinte a megfelelő önértékeléssel rendelkező emberek nem kerülnek stresszhelyzetekbe. 

Egy másik, szintén szekszárdi családapa arról számolt be, hogy szintén nem stresszel, ugyanígy az életében nem is unatkozik, ezekre ugyanis nincs ideje. 

– Amikor például lefekszem aludni, és becsukom a szemem, teljesen ki tudok kapcsolni, nem jár az agyam semmin – tette hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában