Hajdan

2023.11.22. 10:08

Tolna megyében itt-ott már napközben is esett a hó

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

35 ÉVE bár létezett, még nem bírt a jelenlegi erővel az általános felmelegedés. Ez a magyarázata annak, hogy a Tolna Megyei Népújság 1988. november 22-i száma a szűkebb pátriánkat beterítő hóesésről adott helyzetképet. „Tolna megyében itt-ott már napközben is esett a hó, de kora estére a havazás már az egész megyére kiterjedt. A mellékutak estére latyakossá és erősen csúszóssá váltak. A Közúti Igazgatóság gépei este 8 órakor, a váltást követően, sóval megrakodva újból elindultak a megye útjaira. Este 8-ig úgy három centi vastagságú hó borította Tolna megyét.” 

35 ÉVE hivatalos személy ellen elkövetett emberölési kísérlet és foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés ügyében hirdetett ítéletet a Tolna Megyei Bíróság – tudósított a tárgyalásról a  Tolna Megyei Népújság 1988. november 26-i száma. „P. I. nyolcadmagával tiltott helyre, a Dalmandi Mezőgazdasági Kombinát egyik halastavához ment horgászni. Ezen az éjszakán három halőr társaságában Z. J. körzeti megbízott ment ki a helyszínre, és tetten érték a tilosban horgászókat. Ám a rendőr felszólításának, hogy álljanak elő, csak a társaság egy része engedelmeskedett. P. I., valamint apja és öccse viszont gyorsan beszálltak gépkocsijukba és nagy sebességgel a két közeledő halőr, majd a rendőr felé robogtak. A rendőr szerencséjére úgy esett a kocsi elé, hogy a kerék nem ment át a testén, de bordatöréseket és más súlyos sérüléseket szenvedett; három hónap kellett a gyógyulásához. A bíróság P. I.-t halmazati büntetésként 11 évi fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.”

35 ÉVE betörők látogattak a Paksi Áfész bútorboltját – közölte az esetet a Tolna Megyei Népújság 1988. november 23-i száma. „Csak egy lakatot kellett a betörőknek lefeszíteniük, majd minden nagyobb gond nélkül bejutottak az üzletbe. A két ajtó között egy baltát találtak, amivel az iroda falába épített páncélkazettát először megpróbálták felfeszíteni, de mivel ez nem vezetett eredményre, a benne lévő 193 ezer forinttal együtt elvitték. A Kinizsi típusú páncélkazetta elhelyezése akkor biztonságos, ha egy 80 x 100 centiméteres betonkoszorúba van besüllyesztve. Ehelyett a Paksi Áfész boltjában sima válaszfaltéglával falazták körbe, amiből, ha elkezdik ütni, könnyedén kiesik.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában