Rendezvények

2023.12.24. 17:00

A DUPI folytatja a közösségépítést az előttünk álló esztendőben is

A Dunamenti Polgári Egyesület (DUPI) tagjai 2021-es megalakulásukkor kettős célt tűztek ki maguk elé: egyrészt a Tolna vármegyében működő civil szervezeteket szerették volna segíteni a kormányzati források minél hatékonyabb felhasználásában, másrészt nem titkolt szándékuk volt a helyi közösségek megerősítése.

Bencze Péter

Fotó: Kiss Albert

Mára nyugodtan kijelenthető, a Dunamenti Polgári Egyesület tagjainak nincs okuk szégyenkezni. Korábban nem létező, több ezer főt megmozgató nagyrendezvények szervezői lettek. És az sem elhanyagolható tény, hogy a Tolna vármegyei egyesületek az ország éllovasai, ami a Nemzeti Együttműködési Alapból elnyert támogatási források összegét illeti.

Több ezren kíváncsiak egy-egy programjukra

Berta Zoltán, a Dunamenti Polgári Egyesület (DUPI) elnöke különösen büszke arra, hogy 2023-ban három kiemelkedően sok résztvevőt megmozgató programot is sikerült tető alá hozniuk. A sort júniusban a Sárközi Lakodalom nyitotta. A több, mint fél évszázados múlttal bíró, néprajzi értelemben is egyedülálló programsorozat fő házigazdája idén Báta volt, de a négy napos attrakciók szervezésben Alsónyék, Decs, Őcsény, Sárpilis, Pörböly is részt vett. "Ebbe a hatalmas előkészítő és lebonyolító munkába csatlakozhattunk be idén társszervezőkként, ami hatalmas megtiszteltetés volt számunkra." - tette hozzá Berta Zoltán.  

Szeptemberben aztán harmadik alkalommal került sor a tolnai vízparton a Dunamenti Polgári Egyesület családi napjára, amin szintén több ezren vettek részt. November végén pedig a Szekszárdon, a hagyományteremtő céllal megtartott I. Dunamenti Sültkolbász Fesztivál vonzott sok ezer vendéget. A húsok feldolgozásában akkor tizenhat település érkező negyven csapata vett részt. Az egyesületi elnök szerint ezek a programok azt bizonyítják, hogy a közösségépítő programokra hatalmas igény van.

Mindenben segítik a civileket

A Dunamenti Polgári Egyesület nem titkolt célja volt már 2021-ben is, hogy afféle gesztorszervezetként segítsék a vármegyében működő civil szervezeteket. Ennek érdekében például egész évben működtetik a Szekszárdi Civil Pont irodát, ahol mindenféle támogatást megadnak a hozzájuk forduló egyesületi vezetőknek, tagoknak ahhoz, hogy hatékonyan pályázzanak a Nemzeti Együttműködési Alap pályázataira. Etekintetben pedig Tolna vármegye az ország leghatékonyabbjai közé tartozik. Bár, a NEA alap által igényelhető támogatási összeg évről-évre nő, az országnak erre a részére szánt pénzt rendre sikerül is felhasználni. A 2024-es évre vonatkozó pályázati eredmények januárban lesznek nyilvánosak, de az eddigi tapasztalatok alapján, nincs okuk aggódni a civil közösségeknek. "Mi azt látjuk, hogy országos összevetésben élen járóak vagyunk például a működési kiadásokra fordítható pályázati összegek tekintetében. A Tolna vármegyéből beérkezett igények mintegy kilencven százaléka pozitív elbírálásban részesül minden esztendőben." - mondja Berta Zoltán.

2024-ben sem adják lejjebb

A civil szervezetek támogatását és a közösségépítést zászlajára tűző Dunamenti Polgári Egyesület tagjainak 2024-ben sem lesz idejük pihenni: a 2023-ban benyújtott pályázatokkal kapcsolatban rengeteg munka vár rájuk a következő hónapokban. Ettől függetlenül és emmellett viszont a 2021-ben megkezdett közzösségépítéső programok szervezését, tervezését is folytatják. Erre vonatkozóan már több terv is egyeztetés alatt van. Ezek között szerepel például egy Civil Nap, amire idén már Tolnán egyszer sor kerülhetett. A tagok viszont szeretnék azt kiterjeszteni a teljes szekszárdi járásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában