Hajdan

2023.12.30. 07:30

Börtönbüntetésre ítélték a vészféket berántó utast

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció

50 ÉVE karácsony napjaiban a vármegye filmszínházai a következő alkotásokkal várták a közönséget: December 24.: Bonyhád: Mágnás Miska (Magyar film). Dombóvár: Ártatlan gyilkosok (Magyar film). Dunaföldvár: Jog az ugrásra (Szovjet film). Paks: Viszontlátásra a pokolban (Amerikai film). Szekszárd, Panoráma mozi: Az Anderson magnószalagok (Amerikai film). Tamási: Tizenévesek (Lengyel film). du. Valahol Európában (Magyar film). Tolna: Az Androméda törzs (Amerikai film). December 25.: Bonyhád: Mágnás Miska (Magyar film). Dombóvár: Öt könnyű darab (Amerikai film). du. Majd én megmutatom (NDK film). Dunaföldvár: West Side Story I-II. (Amerikai film). Paks: Tudósítás az alvilágból (Lengyel film). du. Fedőneve: Jégmadár (Szovjet film). Szekszárd, Panoráma mozi: Csoda olasz módra (Olasz film). Szekszárd, Nagyvilág mozi: Lopott csókok. (Francia film). Tamási: Mária, a skótok királynője (Angol film). Tolna: Az Androméda törzs (Amerikai film).

50 ÉVE „közvetlenül az ünnepek előtt a francia televízió egyik stábja érkezett Szakályba” – közölte a Tolna Megyei Népújság 1973. december 24-i száma. „Hazánk több népművészeti tájegységéről készítettek felvételt, Kodály örökségét, a magyar népdalt, népszokásokat kutattak. A községben a Kapos mente folklórját rögzítették tv-filmre. Az összegyűlt szakályiaikat a jókedv a zárórán túl is összetartotta, folytatták a megkezdett táncot, éneket.”

50 ÉVE indokolatlan  vészfékezések és garázda magatartás miatt tárgyalta a Tamási Járásbíróság B. D. 31 éves budapesti gépkocsivezető ügyét – adott tájékoztatást az eljárásról a Tolna Megyei Népújság 1973. december 24-i száma. „B. a vonaton erősen ittas állapotban utazott Pincehelyre. Mély álmából csak Keszőhidegkúton ébredt fel. Mivel annyira nem volt részeg, hogy a vészfék használatának módját is elfeledte volna, megállította a szerelvényt. Alig indult el a vonat, ismét megrántotta a vészféket. A keszőhidegkúti állomáson fennhangon ócsárolta a vasutasokat, valamint azokat a személyeket, akik megpróbálták jobb belátásra bírni. Végül Antal György rendőr főtörzsőrmester, körzeti megbízott fékezte meg a hetvenkedő, atléta termetű garázdát. A bíróság B. D.-t héthónapi börtönre ítélte.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában