Visszatekintés – március I.

2023.12.23. 07:30

Eltűnt kisfiú, belvárosi csatazaj és négyes ikrek egy hónap alatt

Egy tolna-mözsi kisfiúért izgult szinte mindenki márciusban. A 6 éves Nyári Gergő egy óvatlan pillanatban megszökött otthonról, több százan fogtak össze, hogy megtalálják. Nemzeti ünnepünkön több Tolna vármegyei is elismerésben részesült, de négyes bárányikrekről és folyóból előkerülő rozsdás pisztolyról is írtunk. Egy mozgalmas hónap összefoglalója következik.

Teol.hu

Sokan izgultak a Tolna-Mözsről eltűnt 6 éves Nyári Gergőért. A kisfiú végül épségben megkerült (Fotó: Kiss Albert)

Március egyik legfelkavaróbb eseménye egy 6 éves kisfiú eltűnése volt. A tolna-mözsi Nyári Gergő az idő alatt indult útnak, míg édesapja az udvaron a játékokat pakolta. Az autista gyermek keresésére az ország számos pontjáról érkeztek kutató-mentő csoportok, akik a hivatásos szervek munkáját segítették, illetve önkéntesek százai fogtak össze, hogy mielőbb épségben előkerüljön a kisfiú. A történet boldog véget ért, miután csaknem egy nap elteltével két paksi önkéntes talált rá a gyermekre az otthonukhoz közeli szántóföldön. 

A hónap egyik legjelesebb eseménye természetesen március 15-ei nemzeti ünnepünk volt. A Prométheusz parkban korabeli honvédtoborzót, majd egy látványos csatajelenetet láthattak az érdeklődők.

A Prométheusz parkban látványos volt a csatajelenet
Fotó: Mártonfai Dénes

Nemzeti ünnepünk alkalmából vármegyénk számos jeles személyiségét elismerték. A legrangosabb mind közül a Kossuth-díj, amelyet idén a Tamásiban élő, Babérkoszorú és József Attila-díjas költő és prózaíró, Tamási Város díszpolgára, Orbán János Dénes is átvehetett. Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Csiki Gábor karnagy, a Magyar Állami Operaház Énekkarának zombai származású karigazgatója.

Orbán János Dénes Kossuth-díjat kapott (Beküldött fotó)

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott Széles András, Tamási város alpolgármestere több évtizedes közéleti tevékenységének, a településfejlesztés területén végzett, különösen a digitális jólét és az okostelepülések terén meghatározó és innovatív munkája elismeréseként. A 2021 őszén megrendezett húsznapos vadászati világkiállítás szervezését végző kuratórium tagjaival együtt vehette át a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója.

Hamarosan folytatjuk a márciusi történéseket.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában