Traktoros balesetek

2024.01.16. 07:00

Erre figyeljünk, hogy ne a halál győzzön az utakon!

Vármegyénk útjain nem számít ritkaságnak, hogy traktorokkal találkozunk. Szinte mindegy, milyen évszak van, tavasszal a vetések miatt, nyár végén és ősszel a betakarítások miatt, a téli hónapokban pedig sokan vásárolnak műtrágyát, amit munkagépekkel szállítanak a telepükre. A halálos munkabalesetek negyede-ötöde a mezőgazdaságban történik, nagy része traktorokkal és más munkagépekkel való gázolás, ütközés miatt. Ezért is fontos, hogy a szabályokat betartsák a gazdálkodók és az autósok is.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: MW

Nincs olyan év, hogy vármegyénkben ne lenne néhány mezőgazdasági géppel történő baleset. Az agráriumban országosan tavaly több mint 650 munkabaleset történt, közük 12 volt halálos kimenetelű. Tolna vármegyében ez utóbbira nem volt példa, de kisebb-nagyobb sérüléssel járó baleset itt is volt.

Lassúak és nagyobbak is, mint a gépkocsik

Bár a legtöbben leginkább csak földeken látunk traktorokat, kombájnokat és egyéb mezőgazdasági gépeket, azért a közutakon is találkozhatunk velük. Ami teljesen természetes, hiszen ezeknek a járműveknek valahogyan el is kell jutniuk a szántóföldekre, és ha a vezetőik nem akarnak bizonytalan minőségű, jelöletlen utakon közlekedni, akkor bizony igénybe kell venniük a közutakat.

Ezek a járművek azonban jellemzően lassabbak, nagyobbak és több helyre van szükségük a manőverezéshez: ezért sokszor a forgalomban részt vevő többi gépjárműtől eltérő szabályok vonatkoznak rájuk.

Aki járművével szorult már traktor vagy kombájn mögé, az tudja, hogy ezek a gépek olykor nemcsak a saját sávjukat foglalják el, de át is lóghatnak a másik forgalmi sávba. Azzal azonban sokan nincsenek tisztában, hogy ezeknek a gépeknek a biztonságos üzemeltetése és közlekedése során milyen munka- és közlekedésbiztonsági szabályokat szükséges betartani, valamint, milyen egyéb rendelkezéseknek kell megfelelnie a járműveknek és vezetőiknek.

Illusztráció
Fotó: Makovics Kornél

A betűk jelzik, mekkora sebeséggel mehetnek

Azoknak a járműveknek, amelyek képesek 25 kilométeres sebességnél gyorsabban haladni, három betűből és három számból álló rendszámmal, érvényes forgalmi engedéllyel és érvényes KGFB-vel (kötelező biztosítás) kell rendelkezniük. Ezek a gépek a közutakon legfeljebb 40 kilométeres sebességgel közlekedhetnek és kifogástalan műszaki állapotban kell lenniük.

Azok a járművek azonban, amelyek a 25 kilométeres sebességnél lassabban képesek csak haladni, de különben rendszeresen használják a közúthálózatot, korábban piros színű rendszámmal kellett rendelkezniük, kiegészítve érvényes forgalmival és érvényes KGFB-vel, míg az utakat csak ideiglenesen használó gépekre zöld rendszámot kellett tenni.

Ez a szabályozás változott meg másfél éve: a zöld „M” betűjelű ideiglenes rendszám piros „I” betűjelűvé módosult, a lassú járművek piros rendszáma pedig feketévé, és a gépjármű jogosultságát a lassú jármű kategóriára egy igazolólap biztosítja. A piros színű „I” betűjelű ideiglenes rendszámtábla továbbra is 3 évre adható ki, és a vele járó minden korábbi jogosultság megmaradt.

Az ideiglenes rendszám mellé egy indítási napló, egy ideiglenes forgalomban tartási engedély és egy érvényes KGFB kell, hogy tartozzon. Ez az előírás vonatkozik a gabonakombájnokra is.

Rosszkor előznek és dudálnak

– Vannak helyzetek, amikor a kombájnnal kénytelen az ember kimenni a közútra, ilyenkor nagyobb figyelemmel vezetjük a járművet – mondta az egyik bátaszéki gazdálkodó. Sajnos a tapasztalat az, hogy vannak türelmetlen autósok, ránk dudálnak, és lehetetlen helyzetben – például kanyarban, vagy amikor szemből érkezik egy másik autó – elkezdenek előzni. Egy ekkora géppel nem könnyű megállni vagy lehúzódni az útról.

Ugyanakkor az autósok is tudnák sorolni a sérelmeiket, hogy figyelmetlenül kanyarodik ki a traktoros a főútra, sarat hord fel, szóródik a szállított rakomány.

Sok baleset volt az elmúlt években

Tolna vármegyében is sok traktoros baleset volt, például amikor Szakály irányából Tamási felé közlekedett egy szekszárdi férfi mezőgazdasági vontatóval és a hozzá kapcsolt szerelvénnyel, közben a mögötte szabályosan haladó autó vezetője jobbról akarta kikerülni a szerelvényt, ekkor a mezőgazdasági vontató nekiütközött.

Megrázó baleset volt, amikor egy traktoros Nagyvejkénél a helyszínen életét vesztette, amikor a felborult jármű rádőlt. Nem megfelelően kivilágított traktor közlekedett pár éve a 63-as főúton, Nagydorog külterületén, amikor egy mögötte haladó autós a traktorhoz kapcsolt talajlazítóba hajtott. A balesetet követően az autó utasa a kórházban meghalt.

Ugyanebben az évben, októberben, kora reggel Tengelic felől Szedres irányába közlekedett egy férfi egy mezőgazdasági vontatóval és a hozzá kapcsolt pótkocsival, amikor a kereszteződéshez ért, az elsőbbségadás kötelező jelzőtábla ellenére nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról, Jánosmajor felől az M6-os autópálya irányába haladó személygépkocsinak. A baleset következtében a gépkocsi három utasa életét vesztette, a sofőr pedig súlyosan megsérült.

Sorolni lehetne tovább a vármegyében történt eseteket. A rendőrségi adatok szerint körülbelül fele részben az autósok és a motorosok, fele részben pedig az erőgépek vezetői hibáztak.

Mindig be kell tartani az előírásokat

Mezőgazdasági járművel minden olyan útszakaszon lehet közlekedni, ahol azt KRESZ-tábla nem tiltja. Azonban nem hajthat lassú jármű gyorsforgalmi és emelt sebességű útszakaszon. A mezőgazdasági munkákra használt lassú járművek óránként maximum 25 kilométeres sebességgel, míg a mezőgazdasági vontatók legfeljebb 40 kilométeres sebességgel közlekedhetnek.

Ahhoz, hogy a közúti közlekedésben részt vegyenek, a járműveknek és a járművezetőknek is meg kell felelniük a KRESZ-ben foglalt feltételeknek. Fontos, hogy minden esetben működjön az összes jelzőfény, azokat sár-, vagy felhajtott ütközésvédő ne takarja. A kombájnok esetében pedig szükséges a vágóasztal leszerelése.

A traktor és a kombájn is lassítja az utak forgalmát, a kis sebesség pedig egyrészt növeli a ráfutásos balesetek kockázatát, másrészt türelmetlenné tesz egyeseket, ami meggondolatlan előzésekhez vezethet.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában