Hajdan

2024.01.06. 18:00

Kilopták a férfi kabátjából a pénztárcát

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

110 ÉVE „a Szekszárdi Kereskedelmi Kaszinó 1913. december 27-én este tartotta a szokásos Szilveszter esti társas vacsorás esti mulatságát, amely azonban az idén Garay Lajos kellemes és vidámító muzsikája dacára is inkább exklusiv kaszinói volt, mint a kereskedelmi kaszinói esteket jellemzett meleg és közvetlen Szilveszter-est” – érzékeltette a rendezvény hangulatát a Tolnamegyei Közlöny 1914. január 4-i száma. „Talán, hogy az asztalok nem voltak most összepárosítva, s azért nem melegedhettek össze a jelenvoltak, s igy a máskor hajnali 6-7 óráig tartani szokott estély sokakat éjfél előtt haza, ágyba küldött felmelegedni.”

110 ÉVE „a dombóvári iparosok, kereskedők és a többi érdekeltek a napokban értekezletet tartottak, melyben kimondották, hogy felszólítják a Hungária Orsz. Magyar Vajkiviteli Részvénytársaságot a Dombóváron felállítandó jéggyár létesítésére. Ha a nevezett részvénytársaság a kérelmet nem teljesítené, úgy az érdekeltek részvénytársasági alapon építtetik fel a jéggyárat, melyre Dombóvárnak szüksége van” – számolt be az értekezleten született döntésről a a Tolnamegyei Közlöny 1914. január 4-i száma.

110 ÉVE „Zsarnóczay Béla nyomdai alkalmazóit Lugosról visszatérve, Hidasbonyhád közelében pillanatokra eltávozott a vasúti fülkéből, ahol csak egy utas maradt” – kezdődött egy bűnügyi történet a Tolnamegyei Közlöny 1914. január 4-i számában. „Ujdombóvár közelében észrevette, hogy 50 koronát tartalmazó pénztárcája nagy kabátjából, melyet a fülkében hagyott távozásakor, hiányzik. Zsarnóczay az állomásfőnökségnél panasszal élt. Behívatták a gyanúsított utast, aki meglepetésre egy ogulini vasúti mérnök szabadjegyével igazolta magát. A jegyzőkönyv felvételekor a gyanúsított kivette zsebéből Zsarnóczay tárcáját s azt hiánytalanul átadta. Az állítólagos mérnök azzal védekezett, hogy valaki betette zsebébe a tárcát.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában