Teol.hu podcast

2024.01.05. 16:00

Podcast-ajánló: Levente egy család végzetét tárja elénk

Egy ifjú, mindössze tizennégy éves szekszárdi fiatalember, Lakatos Levente a Teol.hu podcast műsorának legújabb a vendége.

Szeri Árpád

Lakatos Levente a Teol podcast stúdiójában

A Dienes Valéria Általános Iskola nyolcadik osztályos diákjára, egybehangzó vélemények szerint, igen nagy és szép jövő vár. Ezt például abból lehet megjósolni, hogy zsenge kora ellenére már igen nagy és szép múlt van mögötte. Nemcsak a tanulmányi eredménye kiemelkedő – iskolájában 5., 6. és 7. osztályosként elnyerte az Évfolyam Tanulója címet –, hanem különböző helyi és országos tanulmányi vetélkedőkben is mindig ott van a legjobbak között. Egyaránt aranyérmet szerzett már matematika, nyelvtan, földrajz és – ez a hab a tortán – technika és életvitel tantárgyi versenyeken. 

Meghívásának apropóját egy konkrét ténykedése adta. Nemrég ugyanis a holokauszttal, azaz a zsidóság végzetével foglalkozó pályázatra készített egy pályaművet, voltaképpen egy irodalmi ihletettségű esszét. Ebben az 1944-es év közepére, végére kalauzolja az olvasókat, eléjük tárva a szekszárdi Hirschfeld család tragikus sorsát. Íme, egy részlet a pályaműből: „A 65 éves Hirschfeld József nem volt diplomás hivatalnok, politikus vagy tudós, egyszerű izraelita közember volt. Kicsiny hentesüzletéből élt, ami az antiszemitizmus áldozatává vált. Nem érdekelte a politika, a háború fejleményeiről is csak az újságokban olvasott, ha ideje volt rá. A szekszárdi húsiparos és családja most reménytelenül robogott egy koszos, fülledt, izzadsággal teli, zsúfolt marhavagonban az ismeretlenbe.”

A történet nem a képzelet szüleménye, Levente különböző források alapján rekonstruálta, hogy mi is történt a náci haláltáborban a Hirschfeld családdal. A teol.hu podcast műsorában a diák egy kéréssel is fordul a hallgatósághoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában