Hajdan

2024.01.06. 09:00

Lövöldöztek újévkor Bátaszéken

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

130 ÉVE „a Szegzárd Szálló díszterme fényárban úszott Szilveszter estéjén, melyet a gyöngéd női kezek valóságos tündérkertté alakítottak át, s eszünkbe juttatá a boldog paradicsomi kertet, ahol az emberiség ősszülei mindent megleltek, a mit csak szivök, szemök kívánt” – lelkendezett a látvány láttán Tolnamegyei Közlöny 1894. január 7-i számának szerzője. „Az óv utolsó napját most is, mint már annyiszor, a bálteremben temettük el. Nem sírtunk az óv kimúlásán, mely sokaknak örömöt, sokaknak mély fájdalmat hozott; mert erről az élet szép gyönyöreinek élvezésében megfeledkeztünk.”

130 ÉVE „Báttaszék községben még mindig meg van az a rossz szokás, hogy karácsonykor és újév napján a fiatal legények az udvarokon és utczákon lövöldöznek” – fejezte ki rosszallását a Tolnamegyei Közlöny 1894. január 7-i száma. „Az elmúlt ünnepek alatt is világos nappal – mint értesülünk – annyira puffogattak, hogy életveszéllyel járt az utczára menni. E rendellenes és közveszélyes dologra felhívjuk azok figyelmét, kiknek kötelességök lett volna a lövöldözőket rendreutasitani.”

130 ÉVE „nagy örömöt hozott az uj esztendő Villi Ferencz moczfai szegény asztalosmesternek” – jelent meg a hír a Tolnamegyei Közlöny 1894. január 7-i számában. „Ugyanis a bécsi kislutrin 489 frt 60 krt nyert. Mehrwerth Ferencz szegzárdi lottó-gyűjtőjében tette meg a kővetkező számokat; 70, 60, 2, 76, 50, melyek közül 70, 60, 2, és 50 huzatott ki s igy nem is ternón, hanem quaternón nyerte a fenti összeget A szerencsés nyerő tulboldog volt, midőn megtudta, hogy megütötte a quaternót s apró részletekig beszélte el, mint álmodta meg előre a nyerő számokat.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában