Ezrek dolgoztak ezért hónapokon át

2024.01.08. 07:30

Megtörtént amire rengetegen vártak, meggyógyították a Szekszárdi Remete Berkenyét

A Szekszárdi Remete Berkenye megkapta az Év Fája díjjal járó speciális kezelést.

Bencze Péter

MW archívum

Egy emberként fogtak össze a szekszárdiak 2023-ban azért, hogy a Szekszárdi Remete Berkenye elnyerhesse az Év Fája címet. A rengeteg befektetett munka és az összefogás meg is hozta az eredményt: a fásszárú matuzsálem tavaly október óta lehet a cím büszke tulajdonosa. Ez pedig együtt járt azzal is, hogy Az Év Fája speciális kezelést kapott, amit Börzsei Bence faápoló és csapata végzett el.

Fadoktorok érkeztek a berkenyéhez, és meggyógyították

Az Ökotárs Alapítvány által 2010-óta évente meghirdetett párbaj első helyezettje „fadoktori kezelést" kap. A Szekszárdi Remete Berkenye pedig a napokban túl is esett ezen a kényeztető eljáráson – erről Szollár Zoltán, a Szekszárdi Fősővárosi Kör elnöke, helyi képviselő, a Év Fája díjra jelölés ötletgazdája a Facebookon számolt be. 

Mint írta, a szakemberek először drónnal felmérték a fa állapotát és a növény környezetét. Ezt követően ipari alpinisták másztak fel a berkenyére, volt, hogy egyszerre hárman dolgoztak fent, míg lentről ketten irányították őket. Az elszáradt, elhalt ágakat levágták. Sőt,  hatalmas darázsfészkeket és lepényeket távolítottak el a fa testéből.

Mindezek után a berkenye sebeit kitisztították és sterilizálták. Ráadásul, még egy repedt ágat is megmentettek. Szollár Zoltán a közösségi felületen közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott: „legfontosabb, hogy mi ezt a közkincset, mint egy hagyományt, tovább tudjuk adni a következő nemzedékeknek. Így talán még több eséllyel láthatják majd unokáink, dédunokáink is ezt a szerethető vén, magányos remetét, a Szekszárdi Remete Berkenyét!“

Mostanra igazi ritkaságnak számít ez a növény

Mint arról korábban beszámoltunk, a hajdan nagyon népszerű házi berkenye (Sorbus domestica) ma már ritkasága miatt természetvédelmi oltalom alatt áll. Akár 300-400 évig is él. Roppant kemény a fája, vízimalmok faszögei, puskatusok és prések orsói készültek belőle.

Gyümölcse apró körtére, vadalmára emlékeztet, ízletes, de csak szottyosan (túlérettre puhulva) fogyasztható, amikor már 30-40 százaléknyi a cukortartalma. Pálinkája ínyencség, egykor aranyárban mérték, a királyok főzetének nevezték. Mára kiszorították a nemes almák és körték, amiket – a berkenyével ellentétben – tárolni lehet télire.

A Szekszárdi Remete Berkenye sokkal több, mint egy fa

A győztes Szekszárdi Remete Berkenye környezetét átjárja a szakralitás. Ez eredendően a közelében fakadó forrásnak köszönhető. A népies nevén Remete-csurgó a 19. századi térképeken Mária-kút (Maria Bründl) néven szerepel. Jó ízű vizét ma is isszák. Mellé épült 1751 és 1757 között a barokk Remete-kápolna, ennek kertjében áll a különleges fa – erről még az első helyezést közlő cikkünkben írtunk.

És valóban. Ez, az idők és korok sodrását csendben figyelő, egykor a biztos halál veszélyével is szembenéző növény olyat tett, amire talán ma minden korábbinál nagyobb szükség lenne: embereket hozott össze, közös gondolkodásra, majd tettekre sarkallt, olyanokat, akik korábban talán csak névről ismerték egymást. És mindezt céltalanul, pusztán a jelenlétével sikerült elérnie. Több Szekszárdi Remete Berkenyére lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában