Az év fája

2023.09.21. 10:47

A finisben, a fa érdekében minden követ megmozgatók

Esélyes az „Év Fája” cím elnyerésére a szekszárdi Remete-kápolnánál lévő berkenye. Az ügy lelkes támogatói közül Bihari-Nagy Sándornéval és Koncz Ádámmal beszélgettünk.

Wessely Gábor

Bihari-Nagy Sándorné és Koncz Ádám a figyelemfelhívó, szavazásra buzdító transzparenssel (A szerző fotója)

Finiséhez érkezett az „Év Fája” szavazás. A szekszárdi Remete-kápolnánál lévő berkenye is versenyben van a cím elnyeréséért. Egy győri fával felváltva foglalja el az első vagy a második helyet, ahogy halad a netes voksolás. Szavazni az evfaja.hu/dontosfak webhelyen lehet, október 1-ig.

Az Ökotárs Alapítvány által kiírt versenyre a Szollár Zoltán vezette Fősővárosi Kör nevezte be a szekszárdi berkenyét. Sokan álltak az ügy mellé, köztük Koncz Ádám kertészmérnök, aki diákkora óta, ötven éve figyelgeti ennek a természetvédelmi oltalom alatt álló növényritkaságnak a sorsát. Volt már kivágásközeli állapotban is, most meg győzelemhez közeli állapotban van.

– Fontos megjegyezni – hangsúlyozza a szakember –, hogy ez egy házi berkenye. Kevés van belőle. Sokkal gyakoribb a madárberkenye, mely városi utak mentén sokfelé látható, például Szekszárdon és Tolnán is. A magyarországi fafajok legkeményebbike a házi berkenye, vélhetően ezért is tűnt el a hazai flórából. Puskatust, vízimalom-alkatrészeket, szőlőprés-orsókat készítettek belőle. Szekszárdon egyházi területen áll, valószínűleg ezért maradhatott meg.

Voksolásra lelkesít a fa története is. Sok mindent láthatott az elmúlt 150 évben. (Korát legalább ennyire becsülik.) A terület – a kápolna és környezete – gondozásáért sokat tesz a Remete Kápolnáért Alapítvány, melynek Bihari-Nagy Sándorné az elnöke.

– Egyszer már nyert Tolna vármegyei fa, méghozzá nem is országos, hanem európai versenyen – mondja –: a bátaszéki molyhos tölgy. Most az az alaphelyzet, hogy a 33 ezres Szekszárd mérkőzik a 130 ezres Győrrel. Tehát minden követ meg kell mozgatnunk, hogy nyerhessünk. Szerencsére vannak komoly támogatóink: Felföldi László megyéspüspök, Horváth István a térség országgyűlési képviselője, dr. Horváth Kálmán főispán és mások. Például a szekszárdi származású püspök, Bíró László, aki, amikor megszólalt a berkenye mellett, rögtön százzal megugrott a szavazatok száma. De, ha pillanatnyilag vezetünk is, nem lanyhulhatunk, mert az utolsó percig változhat a helyzet.

Kilenc döntős

Az „Év Fája” cím elnyerésére az idén 21 fát neveztek be az ország minden részéről. Egy szakavatott személyekből álló zsűri előrostálást végzett, s ennek következtében kilenc fa került fel a szavazásra jogosultak listájára. A szekszárdi házi berkenye jól áll, esélyes a győzelemre. Kora pontosan nem állapítható meg, legalább 150 éves, de lehet, hogy több mint kétszáz. Létét, megmaradását annak köszönheti, hogy egyházi területen van. Először egy fakápolna állt a település ezen pontján, mely Szent Anna nevét viselte. A Remete-kápolna 1756-ban épült. Védett az épület és védett a fa is.

A Szekszárdi Fősővárosi kör és a Babits Mihály Kulturális Központ Gyermekrajz Pályázatot és Kiállítást hirdetett szeptember elején általános -és középiskolás korú gyermekek részére. Az alkotások témája a közösségi oldalakon, médiákban is már szereplő Remete berkenye fa és környezete. A beérkezett alkotásokat október közepéig lehet leadni, az elkészült munkákat szakértő zsűri fogja értékelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában