Megvonták a hatásköreit

2024.01.30. 09:12

Saját pénzén volt kénytelen útszóró sót vásárolni a polgármester

Máté Szabolcs, Hőgyész polgármestere közösségi oldalán tette közzé, hogy a hőgyészi alpolgármester és három képviselő január tizenkilencedikén eltörölte a polgármesteri és a pénzügyi bizottsági átruházott hatásköreit. Ennek következtében minden döntést csak a képviselő-testület hozhat meg. Máté Szabolcs nem volt ott a pénteki rendkívüli határozathozatalon, csak aznap délután értesült erről. Kedden pedig érkezett az ónos eső, a hideg, életveszélyessé váltak az utak, és a korábban beszerzett útszórósó kevésnek bizonyult.

Brunner Mónika

– Kedden reggel hat órakor hívtak a hőgyészi óvodából, hogy csúszósak az utak, elhasználták az összes útszóró sót, és a hőgyészi bölcsőde hosszú, meredek útját már nem tudják síkosságmentesíteni. Miután a képviselő-testület megvonta a jogköreimet, nem tudtam saját hatáskörben azonnal rendezni a helyzetet – mondta lapunknak Máté Szabolcs. A polgármesteri döntési jogköre megvonása után sem útszóró sót, sem homokot, sem üzemanyagot a munkagépekbe nem tudott vásárolni. Úgy döntött, saját pénzét kockáztatja, hogy a helyzet mielőbb rendeződjön. 

Máté Szabolcs, Hőgyész polgármestere. Fotó: Kiss Albert

– Felhívtam a helyi vállalkozót, és kértem tőle útszórósót azzal, hogy írja fel a nevemre. Jeleztem neki, ha a képviselő-testület úgy dönt, hogy nem fizeti ki az útszórósót, akkor kifizetem a saját pénzemből. Körülbelül hatvanezer forintról van szó. A síkosságmentesítést ezután haladéktalanul megkezdtük – tette hozzá. Eközben a lakosok a polgármester közösségi oldalán, a posztja alatti kommentekben háborognak, hogyan fordulhatott elő az útszórósóhiány Hőgyészen. 

– Jogászokkal egyeztettem, elmondták, hogy bármi rendkívüli történik Hőgyészen, a január tizenkilencedikei polgármesteri azonnali döntési jogköreim megvonása után egyszerűen mindenhez testületi döntés kell. Mivel a négy képviselő előterjesztése véleményem szerint nem felelt meg az önkormányzat szervezeti és működési szabályainak, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztályához fordultam. Átvizsgálják a hőgyészi képviselő-testületi jegyzőkönyvet, a jogköreim megvonásáról szóló előterjesztés jogszerűségét, és azután döntést hoznak – mondta Máté Szabolcs. 

Máté Szabolcs ismertette, hogy január 25-én, csütörtökön két önkormányzati autó tankolásáról, az útszórósó vásárlásáról és egy idős, cukorbeteg lakos segélyéről kellett dönteni, akinek már nem volt mit ennie, és az inzulinját sem tudta kiváltani. 

– Az egyik képviselő azt javasolta, hogy hasonló helyzetben nyugodtan intézkedjek, utána pedig ők eldöntik, hogy jogosan döntöttem -e, és annak pénzügyi rendezését jóváhagyják -e vagy sem. A szabály az szabály, minden ilyen döntésre rendkívüli testületi ülést fogok összehívni, akár hetente többször is – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában