Hajdan

2024.01.10. 07:30

Szobalány hármas ikreknek adott életet

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: MW

60 ÉVE az újévi vigalmat követő pihenés halállal végződött – írta meg a Tolna Megyei Népújság 1964. január 3-i száma. „V. Gy. 32 éves Alsónyék, Móricz-tanyai lakos újév reggelén erősen ittas állapotban feküdt le – égő cigarettával. Közben elaludt és a cigarettától meggyulladt az ágynemű. Nagy füst keletkezett, s mire észrevették a tüzet, V. Gy. megfulladt a füsttől.” 

60 ÉVE a zakuszka, ez a töltött paprikához hasonló konzerv-féleség készítése volt a fő munka a Paksi Konzervgyárban. „Ezen a télen 320 vagon zakuszkát gyártanak” – tudhatta meg az olvasó a Tolna Megyei Népújság 1964. január 4-i számából. „A múlt év utolsó negyedévére tervezett mennyiséggel már a hónap első felében elkészültek. Az új esztendő első munkanapján ismét megkezdték a zakuszka-gyártást. Most naponta húszezer üveget töltenek meg zakuszkával, tehát napi két és fél vagon exportáru kerül a gyár raktárába.”

60 ÉVE újév reggelén hármas ikerborjakat ellett a nagydorogi Új Barázda Tsz Szobalány nevű tehene – adott hírt az ezen a téren kisebbfajta szenzációnak számító estről a Tolna Megyei Népújság 1964. január 4-i száma. „A szövetkezet állattenyésztője, Kovács Pál azt mondja, mindhárom borjú és az anyaállat egészségesek. A három testvér, két üsző, és egy bikaborjú, súlya összesen 90-95 kilogramm. Az állattenyésztő megítélése szerint remény van arra, hogy megmarad és felnevelhető mindhárom borjú. A gondozók nagy örömmel bánnak velük. Szobalány egyébként nyolc éves, és tavaly kettes ikerborjakat ellett.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában