Hajdan

2024.01.19. 11:30

Tésztaüzemet hoznak létre Bogyiszlón

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció.

Fotó: Licska Balázs

40 ÉVE városavató ünnepi tanácsülés zajlott le Tamásiban – számolt be az eseményről a Tolna Megyei Népújság 1984. január 12-i száma. Az előzményeket így ismertette a lap: „Tegnap már a kora reggeli órákban kint álltak az – úton lévőket, hazatérőket, vendégeket és átutazókat – üdvözlő táblák Tamási határában, ezzel a felirattal: »Köszöntjük városunkban«. Fellobogózott középületek látványa sejtette ezután, hogy január 11-e kivételes és emlékezésnek szánt nap a település lakóinak életében. Ezt tanúsította a városközpont képe is. Ünneplőbe öltözött nők, férfiak, idősek, fiatalok és gyerekek gyülekeztek a Gőgös Ignác művelődési központ előtt és bent az intézmény előcsarnokában. Valamennyien hivatalosként arra a történelminek nevezhető eseményre, mely ünnepi tanácsülés keretei között zajlott.”

40 ÉVE „a PATEX tolnai gyárában az év első napjaiban USA-megrendelésre elkezdték gyártani három színben és három mintában – szilva, eper és málna – a jacquard típusú háztartási törlőruhákat” – adott hírt a tengerentúli kapcsolatról a Tolna Megyei Népújság 1984. január 11-i száma. „Megkezdték szintén USA-megrendelésre 32 ezer hímzett törlő gyártását is. Svájcba 350 ezer, az NSZK-ba 130 ezer, Franciaországba pedig 100 ezer törlő gyártására van megrendelésük, amely még nem végleges szám, mivel több szerződéskötés még folyamatban van. Ez azért is biztató mert 1983. december végén már feladtak az USA-megrendelő részére 120 ezer darab hímzett törlőt és várhatóan a 32 ezer darabos idei előszállítás után ismételten nagy mennyiséget kér ebből a termékből a megrendelő.”

40 ÉVE a volt sütőüzem átalakításával tésztaüzemet hoznak létre a Tolna megyei Sütőipari Vállalat szakemberei Bogyiszlón – ismertette a tervet a Tolna Megyei Népújság 1984. január 11-i száma. „A munkákat január első napjaiban kezdték és az 500 ezer forintos beruházás után itt gyártják majd a vállalat új termékét – mintegy két vagonnyit évente –, a kézi készítésű gyufametéltet.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában