Interjú

2024.01.21. 20:00

Többször ünnepelték már a nyolcadikos zeneszerzőt

Tehetséges zongorista Molnár Ferenc Regő. Szép eredményeket ért el, több megmérettetésen. A tolnai katolikus gimnázium nyolcadikosa, aki már saját szerzeményekkel is büszkélkedhet. Legutóbb egy kiállításmegnyitón adott elő saját komponálású művet.

Wessely Gábor

Molnár Ferenc Regő a zeneiskolások tavalyi koncertjén a tolnai templomban. Kulturális rendezvényeken, például kiállításmegnyitókon is vállal közreműködést. A szerző fotója.

Sokan zongoráznak, de kevesen vállalkoznak komponálásra. Nálad hogy kezdődött? 
– Volt otthon egy szintetizátorunk – mondja Molnár Ferenc Regő egy kiállításmegnyitó után, ahol a saját szerzeményét adta elő –, és azzal kezdtem játszadozni. Megvolt rajta a Titanic című film zenéje, meg más alapzenék, és azokhoz írtam kíséreteket. Később, körülbelül két éve kezdtem önálló darabokat összehozni. Először 2–3 perceseket, aztán 4–5 perceseket. Valami kiindulási alap persze szükséges. Az itt előadott művemet egy francia népdal ihlette, és körülbelül fél év alatt állt össze, elnyerve a jelenlegi formáját. 

Hogyhogy egy mai srác nem a gitárhúrokat tépi, és nem a rock vagy a rap vonzza? 
– Ezt hoztam otthonról. A klasszikus zene szeretete benne van a családban. Édesanyám, nagymamám, nagynéném is zongorázott egy ideig, Nekem a zongora az alaphangszerem, ezenkívül perkázok és timpanizok a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekarban. Húros hangszereken nem játszom. 

Továbbtanulás? 
– Vonz a zenei pálya. Egyik opció, hogy tizedik vagy tizenegyedik osztály után megyek el abba az irányba, a másik, hogy az érettségit követően. De más is érdekel, van még időm dönteni. 

Mindenesetre zenei múltad már van. Helyi fellépéseken, hangversenyeken ünnepelt a közönség, és több megmérettetésen, zongoraversenyen szépen szerepeltél. Hol is? 
– Először Szekszárdon kaptam 2022-ben kiemelt aranyat, aztán Székesfehérváron ezüstöt, majd Kaposváron újra aranyminősítést. 

Mindig mocorognak benned a dallamok? 
– Mindig, hacsak nincs valami más irányú kötelezettségem. A saját szerzeményeim is foglalkoztatnak, meg azok is, amelyeket éppen tanulok. 

Zenekarban nem gondolkodsz? 
– Később talán szóba jöhet, ha megismerek néhány olyan embert, akire komolyan lehet számítani ilyen téren. Egy megbízható billentyűs már van. 

Köredzésre jár 

Molnár Ferenc Regő a tolnai Szent István Katolikus Gimnázium nyolcadikosa. Hívő, bár nem rendszeres templomba járó. Nyári ifjúsági zarándoklatokon már többször részt vett, különböző kegyhelyeket felkeresve diáktársaival, illetve kísérő szülőkkel, tanárokkal. A helyi zeneiskolába elsős kora óta jár. Zongorázni hat éve kezdett. Korcsoportos zongoraversenyeken 2022 óta vesz részt. Szekszárdon, Székesfehérváron és Kaposváron is eredményesen szerepelt. Szabadidejében sportol, az egyelőre még kevéssé ismert, de lassacskán egyre népszerűbbé váló TRX funkcionális köredzésre jár. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában