Országos átlag alatt

2024.02.05. 11:30

A szennyvíztisztítás helyzete a Dél-Dunántúlon a legkedvezőtlenebb

Az egy főre jutó közüzemi víztermelés a Dél-Dunántúli régióban ötvenkét köbméter volt egy főre 2022-ben. A legalább II. biológiai tisztítási fokozatú szennyvíztisztító telepekhez csatlakoztatott lakosság becsült aránya a Dél-Dunántúlon a legkisebb, hetvenkét százalék, amely elmarad az országos átlagtól.

Brunner Mónika

Dél-Dunántúlon a legkedvezőtlenebb a szennyvíztisztítás helyzete (Illusztráció: MW)

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tanulmányában ismerteti, hogy az egy főre jutó közüzemi víztermelés a Dél-Dunántúli régióban ötvenkét köbméter volt egy főre 2022-ben. A legalább II. biológiai tisztítási fokozatú szennyvíztisztító telepekhez csatlakoztatott lakosság becsült aránya a Dél-Dunántúlon a legkisebb, hetvenkét százalék, amely elmarad az országos átlagtól.  Szekszárdon 80,7 százalék, Bonyhádon 96,9 százalék, Tamásiban 83,7 százalék, Dombóváron 89,8 százalék, Pakson száz százalék, Tolnán 85,2 százalék a szennyvíztisztító telepekhez csatlakoztatott háztartásokban élő lakosság becsült aránya 2022-ben. A szennyvíztisztítás helyzete a Dél-Dunántúlon a legkedvezőtlenebb.

Szennyvíz, nitrogénkibocsátás 

A települési szennyvíz-tisztítási index 2022-ben Szekszárdon 58,8 százalék, Bonyhádon 50,6 százalék, Dombóváron 10,2 százalék, Tamásiban 16,3 százalék, Tolnán 56,5 százalék, Pakson 3,2 százalék. 

Nemzetközi és hazai irányelvek 

A KSH beszámolója szerint vizeink mennyiségi és minőségi védelmét jogszabályok, nemzetközi és hazai irányelvek, illetve cselekvési programok határozzák meg. A szennyvízkezelés fejlesztése alapozza meg a vízi ökoszisztémák minőségének javítását, és hatással van az ezen ökoszisztémákkal összefüggő gazdasági tevékenységekre is. A településiszennyvíz-tisztítási index 2000 óta csökkenő tendenciájú. Értéke 2022-re ötvennyolc százalékponttal mérséklődött, ami a fejlettebb technológiájú telepen kezelt szennyvíz arányának növekedését jelzi.

A háztartások szennyvíztisztítás utáni, egy főre jutó nitrogénkibocsátása Dél-Dunántúlon, valamint Észak-Magyarországon volt a legnagyobb. A háztartások becsült éves nitrogénkibocsátása szennyvíztisztítás után 2022-ben Szekszárdon, Bonyhádon és Tolnán 3,52 kilogramm per fő évente, Tamásiban, Dombóváron és Pakson 0,88 kilogramm per fő évente.  

Foszfor és biokémiai oxigénigény 

A háztartások szennyvíztisztítás utáni, egy főre jutó éves foszforkibocsátása 2022-ben a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon volt a legmagasabb: Szekszárdon 0,75, Dombóváron, Pakson és Tamásiban 0,2, Tolnán és Bonyhádon 0,75 kilogramm per fő évente. Az adatok becsültek. 

A háztartások szennyvíztisztítás utáni, egy főre jutó becsült éves biokémiai oxigénigény-kibocsátása Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon volt a legmagasabb 2022-ben. Szekszárdon, Bonyhádon és Tolnán 3,29, Dombóváron, Pakson és Tamásiban 1,1 kilogramm per fő évente. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában