Bezzeg az én időmben...

2024.02.14. 07:00

Az idősebb korosztály elutasítja a digitális világot

Az idősebb korosztály az, amely ragaszkodik az otthoni, vezetékes telefonhoz. Az 1950-es évektől születettek és a náluk idősebbek egyértelműen elutasítják a mobiltelefont, az internetes világot. Ők nem szeretik, ha például akkor zavarják őket, ha nincsenek otthon.

Brunner Mónika

Az idősebbek ragaszkodnak a vezetékes telefonvonalakhoz (Illusztráció: Shutterstock)

Az idősebb korosztály ragaszkodik a vezetékes, otthoni telefonokhoz, azok használatához ugyanis nem kell térerő, nem kell semmilyen menübe belépniük, csak tárcsáznak, és már hívják is a másik felet, mondta portálunknak Vörös Zsolt, szekszárdi mobilszaküzlet tulajdonos. 

A teljes digitalizáció felé haladunk 

Elmondta, hogy az 1950-es évektől születettek és a náluk idősebbek egyértelműen nem kíváncsiak a mobiltelefonokra, az okostelefonok sem érdeklik őket. Az a tapasztalata, hogy az idősebb korosztály az, amely nem is akarja, hogy elérjék őket, ha éppen nincsenek otthon, például elmennek a boltba vásárolni. Havonta egy ember kérdezi tőle, hogy árusít-e vezetékes telefont.

– Az idősebbek úgy nőttek fel, hogy nem volt telefon a zsebükben, nekik ez nem hiányzik. Elmondható, hogy körülbelül a kilencvenes évektől tartjuk természetesnek, hogy vannak mobiltelefonok. Azóta egyértelműen a teljes digitalizáció felé haladunk – tette hozzá. 

A legfontosabb az internet

Vörös Zsolt szerint az okostelefonhoz a fiatalabbak ragaszkodnak. Az a réteg, amely megteheti, elsősorban márka alapján választja ki az okostelefonját. Ezek funkciói közül számukra a legfontosabbak, hogy el lehessen rajtuk érni a közösségi oldalakat, tehát maga az internetes csatlakozás, azután, hogy lehessen a telefonnal fényképet készíteni, de a videókészítés is fontos. Az igények között utolsóként szerepel, hogy az okostelefonnal lehessen telefonálni.

Ezer lakosként kétszázhetven vezetékestelefon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022-es adatokat közzétéve ismertette, hogy az ezer lakosra jutó helyhez kötött internet-előfizetések száma Tolna vármegyében háromszázharminchét darab volt. Ugyanebben az évben az ezer lakosra jutó vezetékestelefon-vonalak száma Tolna vármegyében pedig kétszázhetven. 

A KSH 2022-es adatai szerint a helyhez kötött széles sávú internetet használó vállalkozások megoszlása a letöltési sebességük szerint Tolna vármegyében 24,6 százalék volt. Tolna vármegyében az elektronikus úton értékesítő vállalkozások aránya 14,4 százalék volt 2021-ben. 

Az infokommunikációs termékek és berendezések újrahasznosításának összes vállalkozáson belüli aránya, azaz hogy azokat elektronikai-gyűjtőben helyezik el, vagy a kiskereskedőkhöz juttatják vissza, Tolna vármegyében 75,8 százalék volt 2022-ben. 

Az online tévészolgáltatás is népszerű

Azt is ismertették, hogy a televízió-előfizetők egyre szélesebb rétege igényli, hogy helyhez nem kötött platformokon is követhessék a televízióműsorokat. Népszerűvé vált a helyhez nem kötött, online tévészolgáltatás, amely 2022-ben a televízió-előfizetések tizenegy százalékát tette ki. 

Egy lakosnak több mobiltelefonja van 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai között szerepel, hogy 2023 harmadik negyedévében száz lakosra 144,9 mobiltelefon előfizetés jutott országosan. A helyhez kötött internet-előfizetések száma ezer lakosra háromszázhatvanhárom volt 2022-ben. A KSH ismerteti, hogy az infokommunikációs statisztika az infokommunikációs technológiák használatát, a társadalomra gyakorolt hatását vizsgálja. Három nagy területe a háztartások, a vállalkozások és a közigazgatás adatainak gyűjtése és feldolgozása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában