Megkezdődtek a munkálatok

2024.02.06. 18:00

Elkezdték a munkát a beomlott szekszárdi pincéknél

Munkások jelentek meg a szekszárdi Hosszúvölgy és a Bocskai utcákban, ott ahol tavaly decemberben két pince is beszakadt. A helyreállítás megkezdődött, ami a tervek szerint alig kerül majd pénzébe az önkormányzatnak. A költségeket ugyanis, ha minden jól megy, megtéríti az állam.

Bencze Péter

Már nem kell sokat várni és megoldódik a beszakadt pincék ügye Szekszárdon

Fotó: Mártonfai Dénes

Még tavaly decemberben számoltunk be arról, hogy két régi, használaton kívüli pince is beomlott Szekszárdon két napon belül. December 15-én a Bocskai, egy nappal később pedig a Hosszúvölgy utcában történt ilyen eset. Mindkét területet le kellett zárni, ezért az arra közlekedők csak kerülővel tudtak haza, vagy onnan a városba jutni. A megoldás már folyamatban van, Szollár Zoltán, a településrész önkormányzati képviselője azt mondja, a környéken élők végre megnyugodtak.

Sokan kerültek nehéz helyzetbe

Szekszárdon a táj és a talaj sajátos jellege miatt nem példa nélküliek a hasonló esetek. A löszfalakba vájt – nem ritkán több száz éves – pincék közül sokat ugyanis a készítésük idején nem tégláztak ki, ez pedig magában hordozza annak veszélyét, hogy egy-egy csapadékosabb időszakot követően a puha földréteg omlásnak indul. Ez viszont cseppet sem nyugtatta meg azokat, akik a Hosszúvölgy, és a Bocskai utcák környékén laknak.

Szollár Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője ezért személyesen kereste fel az ott élőket, és ezzel együtt polgármesteri hivatal munkatársainak minél gyorsabb segítségét is kérte. A helyzetet nehezítette, hogy az önkormányzatnál azt tervezték, vis maior pályázaton igényelnek pénzt a helyreállításhoz. Ahhoz viszont a károkat fel kellett mérniük az állam által megbízott szakembernek is, erre viszont a karácsonyi ünnepek miatt tavaly már nem, csak idén januárban kerülhetett sor.

A munka elkezdődött, a lezárásoknak hamarosan vége

Szollár Zoltán folyamatosan tartotta a Bocskai és a Hosszúvölgy utcák lakóival a kapcsolatot. Tájékoztatta őket a várható munkálatokról és az ügyintézés aktuális helyzetéről. A kivitelezés végül néhány napja meg is kezdődött. Elsőként a Hosszúvölgy utcában falazták fel a megrogyott partoldalt a szakemberek. A támfalat most hagyni kell tömörödni, majd ezt követően töltik fel a beszakadt üreget, végül helyreállítják az utat. Hasonló beavatkozás történik a Bocskai utcában is, ott jelenleg a támfalon dolgoznak a munkások.

Az ÉSZ kampányolni próbált az üggyel

A pincék beszakadását követően több mint egy hónappal, idén január 18-án indulatos bejegyzés jelent meg az ügyről az Éljen Szekszárd Facebook oldalán. Azt írták, a Bomba Gábor vezette Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság arról döntött, támogatták, hogy a károk helyreállítása a városi költségvetés terhére, még a vis maior pályázat elbírálása előtt kezdődjön meg.

A posztban emellett Szollár Zoltánnak felrótták, hogy nem fordult a GVB-hez a beszakadt pincék kapcsán. Az írás azért is tűnik kommunikációs trükknek, mert úgy tudjuk, az eredeti elképzelés is az volt, hogy a károkat a város állítja helyre, és utólag pályáznak a központi vis maior alapba. Ebben az esetben pedig szükség lett volna a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság jóváhagyására is, ugyanúgy, mint a Pénzügyi Bizottságéra.

A körzet képviselője szerint köszönet illeti a hivatal munkatársait

Szollár Zoltán a napokban hosszú Facebook posztban reagált az őt ért támadásra, valamint arra, hogy a munkálatok elkezdődtek. Amint a körzet képviselője Bomba Gábornak írta : „a vis maior pályázathoz, Önnek annyi köze van, hogy az Államkincstár egy közgyűlési döntést kért. Magyarán Ön, ahogy mindegyik képviselő megnyomhatja a szavazatszámláló gombját.

Na, ez a nagy hű-hó semmiért.“  A kormánypárti képviselő a posztját azzal folytatta, hogy ő inkább megköszöni a polgármesteri hivatal dolgozóinak a munkáját, hiszen ők voltak azok, akik többek között megkeresték a beszakadt pincék tulajdonosait, utánajártak a pályázatnak, elkészítették az ahhoz szükséges valamennyi dokumentumot és végig felügyelik a helyreállítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában