Örömteli

2024.02.29. 11:42

Emelkedést mutat a fehér gólyák száma

Több mint 4500 párra becsülik a hazánkban tavaly költő fehér gólya párok számát. Ez a bő 10 százalékos emelkedést jelent a 2019-es adatokhoz képest.

Révészné Hanol Erzsébet

Emelkedés mutatkozik a hazai fehér gólya állomány méretében. Ezt támasztják alá a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) legfrissebb eredményei. Miként azt közleményükben írják, 2023-ban az ország jelentős részén zajlott adatgyűjtés a fészkekről, a mindenki számára nyitott TermészetLesen program részeként. Az adatgyűjtést az MME Turdus okostelefonos app Gólyales alkalmazása is nagyban segítette. 

Fotó: Lovászi Péter

Az 1970-es évektől évtizedeken keresztül 4800 és 5500 között ingadozott a költőállomány az ötévente szervezett felmérések adatai alapján. A 2019-es felmérésben azonban mindössze négyezer költőpárt rögzítettek. A csökkenés azóta megállt, sőt enyhe emelkedést tapasztalni.

Négy év alatt tíz százalékkal nőtt a számuk

A tavalyi adtok alapján a sikeres párok összesen 5007 fiókát neveltek fel, így az átlagos fiókaszám az összes párra számolva 2,46, a sikeres párokra számítva 2,96 volt. Ez nem rekordmagas, de a sokéves átlagnál jobbnak számít. A közleményben arra is kitérnek, hogy 1143 olyan település volt, ahol a 2019-es országos felmérés során és 2023-ban is volt adatgyűjtés. A két adatsort alapul véve megbecsülhető a teljes országos állomány, amely 2019-ben mintegy 4000 pár volt, viszont 2023-ban már 4550 párra becsülhető. Ez a bő 10 százalékos emelkedést jelent.

Tolna vármegye ötvenhárom településéről érkezett adat az egyesülethez. Ezek alapján tizenkét sikertelen pár és két magányos gólya mellett nyolcvanöt gólyapár repített fiókát a tavalyi nyár végén. Összesen 248 fiókát számoltak a fészkekben, ezek többségében – harmincnyolc fészekben – három kisgólya kelt ki, de három fészekben csupán egy, és ugyancsak háromban öt. Az átlagos fióka szám vármegyénkben 2,92 a sikeres párokra vetítve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában