Mennyi az annyi?

2024.02.07. 07:00

Így számít bele a nyugdíjba a részmunkaidős foglalkoztatás

Hogyan számítódik a nyugdíj esetében a részmunkaidős foglalkoztatás? A hat- és ötórás foglalkoztatás például teljes szolgálati időnek minősül, vagy csak arányosan? – kérdezte több olvasónk is.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A kérdésre adott válasz azért is fontos, mert a megemelt minimálbérek miatt egyre több vállalkozó kényszeríti a beosztottjait, hogy részmunkaidőben dolgozzanak.

A nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati idő megállapításánál a biztosítási idő teljes időtartamát figyelembe kell venni függetlenül azon ténytől, hogy a részmunkaidős foglalkoztatásból származó kereseti adatok milyen mértékűek – olvasható az adózóna honlapján. A nyugellátás összegének megállapításakor viszont, amennyiben a részmunkaidős foglalkoztatásból származó keresetek nem érik el az adott időszakra vonatkozó minimálbér összegét, akkor csupán a biztosítási idő azzal arányos részét lehet szolgálati időként figyelembe venni.

Mikor kell arányos szolgálati időt számítani?

Ha a részmunkaidős foglalkoztatásból származó keresetek elérik, vagy meghaladják az adott időszakra vonatkozó minimálbér összegét, úgy abban az esetben mind a nyugdíjra való jogosultság, mind a nyugdíj mértéke szempontjából a teljes időtartam figyelembe vételre kerül szolgálati időként, azaz nem kell arányos szolgálati időt számítani.

Általánosságban tehát elmondható, hogy az öregségi nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idő számításakor nem kell arányosan csökkenteni a részmunkaidőben dolgozó munkavállaló szolgálati idejét, de a fenti szabály alól kivételt képez, ha a munkavállaló a részmunkaidős foglalkoztatás tartama alatt a minimálbérnél kevesebb jövedelmet kapott.

Ebben az esetben, ha a jövedelme a minimálbérnél kevesebb, akkor szolgálati, illetve biztosítási időként csak a jövedelmének a minimálbérhez mért arányos időtartama vehető figyelembe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában