2024.02.02. 07:30
Itt most eláruljuk a jó töpörtyű készítésének titkait
Az első alkalommal életre hívott program a Dunaszentgyörgyi Ezredéves Kert és Borkultúra kör szervezésében jött létre.
Az elkészült fogásokat egy-egy tálon szervírozták a Farnek István szakács által vezetett zsűri elé (Fotó: M. Gy.)
Horváth István, az Ezredéves Kert-, és Borkultúra kör elnöke elmondta, hogy a verseny megálmodója Taricskó István alpolgármester volt, aki azért javasolta, mivel ilyen gasztronómiai program nincsen a környéken. A rendezvény sikere őt igazolta, az első alkalomhoz mérten igen szép számú nevező és természetesen a vendég érkezett a rendezvényre.
A versenyen összesen tizenkét nevező csapat indult, az alapanyagot, szalonnát, tarját és oldalast, – nevezési díj fejében – biztosították számukra. Mikor elkészültek, egy-egy tálon szervírozták a Farnek István szakács által vezetett zsűri elé a fogásokat. Az első helyezést a Dunaszentgyörgy-Györköny csapata nyerte el, a második a Komák névre hallgató társaság lett, míg a harmadik helyen a Tűzoltók csapata végzett. A különdíjat a Vajdasági Tornyos csapat kapta. Az érdeklődők meg is kóstolhatták az ízletes falatokat, sőt a nagyhagyományú töpörtyű elkészítésének titkait is elleshették.
Kérdésünkre, hogy miként készül a jó töpörtyű, Horváth István úgy fogalmazott, az egyáltalán nem egyszerű feladat ez, sőt külön tudomány. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy bár kívülről barnára sül, belülről nyers marad a finomság. Már az sem mindegy, hogyan készítjük. Lassan kell ugyanis sütni, folyamatos keverés mellett, hogy ne legyen barna. Amikor már kopogósra sült a zsír tetején úszó töpörtyű, érdemes hozzáönteni egy kis tejet, amitől még barnább és finomabb lesz.
Dunaszentgyörgyi töpörtyű és pecsenye sütő verseny
Fotók: Molnár GyulaÉs hogy miből érdemes sütni? Természetesen zsírszalonnából, de nem mindegy, mekkora disznóból. Horváth István szerint minél idősebb a jószág, annál jobb a zsírja. Ha tökéletes eredményre törekszünk, koca szalonnájából készítsük a töpörtyűt, főként 120 kilogramm feletti állatból.
Ehhez hasonló érdekességeket is megtudhattak az eseményre kilátogatók, így nem csoda, hogy sokan érdeklődtek a program iránt, amelyet látva a szervezők úgy döntöttek, jövőre újra megrendezik az eseményt.