Gasztronómia

2024.02.02. 07:30

Itt most eláruljuk a jó töpörtyű készítésének titkait

Az első alkalommal életre hívott program a Dunaszentgyörgyi Ezredéves Kert és Borkultúra kör szervezésében jött létre.

Gazsó Rita

Az elkészült fogásokat egy-egy tálon szervírozták a Farnek István szakács által vezetett zsűri elé (Fotó: M. Gy.)

Horváth István, az Ezredéves Kert-, és Borkultúra kör elnöke elmondta, hogy a verseny megálmodója Taricskó István alpolgármester volt, aki azért javasolta, mivel ilyen gasztronómiai program nincsen a környéken. A rendezvény sikere őt igazolta, az első alkalomhoz mérten igen szép számú nevező és természetesen a vendég érkezett a rendezvényre.

A versenyen összesen tizenkét nevező csapat indult, az alapanyagot, szalonnát, tarját és oldalast, – nevezési díj fejében – biztosították számukra. Mikor elkészültek, egy-egy tálon szervírozták a Farnek István szakács által vezetett zsűri elé a fogásokat. Az első helyezést a Dunaszentgyörgy-Györköny csapata nyerte el, a második a Komák névre hallgató társaság lett, míg a harmadik helyen a Tűzoltók csapata végzett. A különdíjat a Vajdasági Tornyos csapat kapta. Az érdeklődők meg is kóstolhatták az ízletes falatokat, sőt a nagyhagyományú töpörtyű elkészítésének titkait is elleshették.

Kérdésünkre, hogy miként készül a jó töpörtyű, Horváth István úgy fogalmazott, az egyáltalán nem egyszerű feladat ez, sőt külön tudomány. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy bár kívülről barnára sül, belülről nyers marad a finomság. Már az sem mindegy, hogyan készítjük. Lassan kell ugyanis sütni, folyamatos keverés mellett, hogy ne legyen barna. Amikor már kopogósra sült a zsír tetején úszó töpörtyű, érdemes hozzáönteni egy kis tejet, amitől még barnább és finomabb lesz. 

És hogy miből érdemes sütni? Természetesen zsírszalonnából, de nem mindegy, mekkora disznóból. Horváth István szerint minél idősebb a jószág, annál jobb a zsírja. Ha tökéletes eredményre törekszünk, koca szalonnájából készítsük a töpörtyűt, főként 120 kilogramm feletti állatból. 

Ehhez hasonló érdekességeket is megtudhattak az eseményre kilátogatók, így nem csoda, hogy sokan érdeklődtek a program iránt, amelyet látva a szervezők úgy döntöttek, jövőre újra megrendezik az eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában