Pénzügyek

2024.02.02. 10:42

Jó hír a nyugdíjasoknak, érkezik a kéthavi járandóság!

A 13. havi nyugdíj utalása – a havi nyugdíjjal együtt – február 12-én érkezik a számlákra, aki viszont postai úton kapja a nyugdíját, annak a postás a szokásos időben kézbesíti majd a járandóságát.

Mauthner Ilona

Illusztráció: TEOL

Az átlagnyugdíj jelenleg 237 ezer forint, ami egy picit félreérthető, mert néhány nagyon magas nyugdíj fölfelé húzza az átlagot, ezért inkább az úgynevezett medián nyugdíjjal érdemesebb kalkulálni, ami pont a nyugdíjak középértéke, és ez jelen pillanatban 205 ezer forint – szerepel a Tudásfája honlapján.

Rugalmasabbá vált a határidő

Fontos információ még: január 1-jétől módosultak a tárgyévi valorizációs szorzók hatályba lépése előtt benyújtott nyugdíjigények elbírálására vonatkozó határidők. A kormányrendelet szerint a határidő most rugalmasabb, és az ügyintézési határidő a valorizációs szorzók hatályba lépését követő tizenötödik napon jár le.

Ez az intézkedés megkönnyíti az előző év vége felé, vagy az új év elején benyújtott nyugdíjigények elbírálását, amikor a pontos szorzók még nem állnak rendelkezésre.

Amennyiben a nyugellátás összege az adathiány vagy egyéb okok miatt nem határozható meg a megindulástól számított 30 napon belül, a nyugdíjbiztosítási szerv nyugdíjelőleget állapít meg. A kormányrendelet értelmében a nyugdíjelőleget végzéssel állapítják meg, és a folyamatban lévő ügyekben a nyugdíjelőleg összegét a beszerzett új adatok alapján később módosítani lehet.

 

A postás a szokásos időben kézbesíti majd a kéthavi járandóságot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában