Hajdan

2024.02.09. 07:30

Megölte a betörőt a tengelici asszony

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

50 ÉVE Kallós Zoltán kolozsvári népdal- és balladagyűjtő tartott előadást a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban – tudósított a rendezvényről a Tolna Megyei Népújság 1974. február 2-i száma. „A vendégeket – Kallós Zoltánt, Czine Mihály irodalomtörténészt és a 78 éves Simon Ferenc Józsefnét, a népművészet mesterét – Nagy Andor, a gimnázium igazgatóhelyettese köszöntötte. Czine Mihály rövid bevezetőjében utalt arra, hogy munkássága során Kallós egymaga több balladát gyűjtött össze, mint a korábbi gyűjtők együttvéve."

50 ÉVE Tolna megyében is gyakoriak voltak az influenzás megbetegedések – adott helyzetképet a Tolna Megyei Népújság 1974. február elsejei száma. Dr. Szemes Ferenc, a KÖJÁL főorvosa elmondta, hogy nem az utóbbi években fellépő A–2, hanem a B vírus okozza az influenzát, mely enyhe lefolyású. Rövid ideig tartó 38 fok körüli lázzal száraz köhögéssel, levertséggel, esetenként derék- és izomfájással jár. Általában egy hétig tart, de gyermekeknél gyakran pár nap alatt lezajlik, Szövődmények alig fordulnak elő. Egyébként Magyarországon húsz éve nem volt B járvány, s ennek tulajdonítható, hogy elsősorban a fiatalok – mindenekelőtt a – fogékonyak iránta a felnőtt lakosságot sokkal kisebb számban érintett."

50 ÉVE határozattal szüntette meg az emberölés bűntettének gyanúja miatti nyomozást a Tolna Megyei Főügyészség egy  asszony ügyében – közölte a Tolna Megyei Népújság 1974. február 5-i száma. „V. J.-né 63 éves tengelici lakos egy éjjel arra figyelt fel, hogy gyanús zajt hall az istálló felől. A melléképülethez sietett, s ott egy, külsejével kevés jót sejtető fiatalemberrel találkozott. Amint az asszony a nyomozóknak elmondotta, az ismeretlen rátámadt. V.-né a keze ügyébe eső szőlőművelő eszközzel – kacorral – ütötte fejbe az idegent. A hívatlan látogatót, K. M. 26 éves foglalkozás nélküli medinai lakost a mentők eszméletlen állapotban szállították a szekszárdi kórházba. K. január 14-én halt meg anélkül, hogy eszméletét egy pillanatra is visszanyerte volna. V. J.-né érthető rémületében, saját védelmére nyúlt az emberéletet kioltó szerszámhoz."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában