A betegséget baktérium okozza

2024.02.03. 07:00

Támad a szamárköhögés, de szerencsére nem nálunk

Egyre több a szamárköhögéses beteg, szerencsére nem hazánkban, hanem a szomszédos országokban, így Horvátországban, Szerbiában, Romániában. A gyermekorvos szerint, ennek a gyermekbetegségnek kicsi az esélye arra, hogy hazánkban is elterjed, de azért nem árt az óvatosság.

Mauthner Ilona

A járvány Magyarországon nem fog kialakulni, mert a gyerekek 96-98 százaléka védett, mondta dr. Gonda Mária gyermekorvos

Fotó: Mártonfai Dénes

Horvátországban több mint negyven éve nem volt ennyi fertőzött, Szerbiában is rekordszámú szamárköhögéses esetről számolt be a központi közegészségügyi hivatal. 

A szamárköhögés alapvetően gyermekbetegség, és mint ilyen, általában kisgyermekek közösségében terjed. A Bordetella pertussis nevű baktérium ellen 1954-től vezették be Magyarországon a kötelező oltást, amit először 2, 3, 4 hónapos korban adnak be, az emlékeztetőt pedig 18 hónapos, majd 6 és 11 éves korban.

Hazánkban a gyerekek nincsenek veszélyben

Duda Ernő immunológus szerint azok a 70 év felettiek, akik gyermekként átestek a betegségen, egy életre szóló védettséget szereztek, azokat az időseket pedig, akik nem rendelkeznek természetes védettséggel sem, a magas oltási aránynál működő úgynevezett nyájimmunitás óvhat meg.

Magyarország ebből a szempontból Európában is kiemelkedő 99,9 százalékos átoltottsággal rendelkezik, miközben Horvátországban és Szerbiában is 85 százalék ez az arányszám. A tavaly év végi jelentés szerint 1400 megbetegedést regisztráltak a horvátoknál, Szerbiában pedig meghaladta a 900-at az esetszám. 

Az újszülötteknél és egyéves kor alatt különösen veszélyes lehet ez a betegség, mivel az immunrendszerük még fejletlen. A szűkebb légutat megtámadó fertőzés miatt a vér oxigénszintje kritikus mértékben lecsökkenhet, akár a légzés leállásával, vagy súlyos szövődményekkel járhat.

Az oltástagadóknak van félnivalójuk

Dr. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos szerint a szamárköhögés járvány Magyarországon nem fog kialakulni, mert a gyerekek 96-98 százaléka védett a szamárköhögés ellen védőoltás következményeként. Azoknak van félnivalójuk, akik oltástagadók, és a gyermekük nem kapta meg a védőoltást. Szerencsére ilyen kevés van. 

A szamárköhögés betegségnek nagy a fertőzési rátája, cseppfertőzéssel terjed. A betegséget baktérium okozza, de csak a betegség elején alkalmazott antibiotikum hatásos. A betegségnek nagyon súlyos szövődményei lehetnek például tüdőgyulladás, epilepsziás  görcsök, agykárosodás, légzéskimaradás.

A jelenlegi, téli vírusfertőzések maradandó károsodást nem okoznak. A poszt covid betegség, mely a felnőtteknél  gyakori, szerencsére  gyerekeknél  az elmúlt években nagyon ritkán alakult ki.

Van ahol elmaradtak a gyermekkori oltások

Hogy a fertőzés terjedése új erőre kapott a szomszédos országokban, ennek az is az oka lehet, hogy egyes országokban a koronavírus-járvány alatt a gyermekkori vakcináció nem zajlott úgy, mint korábban. A másik tényező pedig az, hogy a szintén cseppfertőzés útján terjedő kórokozóval a maszkviselés időszakában sok gyermek nem találkozott, így ők most esnek át először a fertőzésen. Akik részesültek a teljes oltási sorban, vagy panaszok nélkül vagy náthaszerű tünetekkel jutnak túl rajta – tette hozzá a doktornő.

Mi is az a szamárköhögés?

A Bordetella pertussis cseppfertőzés útján terjedő baktérium, ami még a fertőzött tárgyak érintésével is átkerülhet az emberre.

Jellemzően 7-10 nappal a kórokozóval való érintkezés után, de egyes esetekben 21 nap után is jelentkezhetnek a megfázásra hasonlító, hőemelkedéssel járó tünetek, amiket hurutos köhögés kísér, ez két héten belül rohamossá válhat, és akár két hónapig is eltarthat ez az állapot.

A betegség azoknál, akik gyermekként nem estek át rajta, oltatlanul – kortól függetlenül –, súlyos klinikai lefolyású lehet, de igazán az újszülötteknél és a csecsemőknél életveszélyes.

Magyarországon a csecsemők szamárköhögés elleni immunizálása a torokgyík (difteria) és a tetanusz (DPT) elleni oltáskombinációval együtt történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában