Hajdan

2024.03.27. 10:00

A thaiföldi parlament elnöke járt Tolnában

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Marut Bunnag az Alisca Borrend tiszteletbeli tagja lett. Fotó: Ótós Réka

40 ÉVE eredményes együttműködés zajlott a KSZE szekszárdi növénytermesztési rendszer és a nyugat-németországi, kiváló kombájnokat gyártó Claas cég között. Ennek köszönhetően a hazánkba beérkezett háromezredik kombájn közül az ötszázadikat a szekszárdi vállalat vehette át – írta meg a Tolna Megyei Népújság 1984. március 24-i száma. „Az eseményen részt vett Magyar Gábor MÉM-miniszterhelyettes is. A gépet Lakatos Csabának, a KSZE igazgatójának Helmut Claas, a cég ügyvezető igazgatója adta át.”

40 ÉVE „a már hagyományos Garay-napok rendezvénysorozata egy újabb érdekes eseménnyel gazdagodott” – jelent meg a hír a Tolna Megyei Népújság 1984. március 22-i számában. „A Neumann János Számítógépes Társaság, a Mikroszámítógép Magazin szerkesztősége és a Garay János Gimnázium – Kovács Győző, az iskola volt diákja, főtitkár és főszerkesztő kezdeményezésére – országos pályázatot hirdetett. A pályázat célja a számítástechnika népszerűsítése a fiatalok körében, játékprogramok segítségével. A rövid nevezési határidő ellenére 34 értékes programot küldtek be a tanulók az ország minden tájáról.”

40 ÉVE Etiópiából, egy ottani nemzetközi tornáról hozott haza aranyérmet Erős Lajos, a paksiak öklözője. A sportember élménybeszámolója a Tolna Megyei Népújság 1984. március 24-i számában jelent meg. Mint egyebek mellett elmondta, a fővárosban, Addisz-Abebában meglepte őt a valóság: „hiszen alig hogy kiléptünk a modern szállodából, koldusok, kéregető gyerekek vettek körül bennünket.”

30 ÉVE újabb rangos szakmai elismerést vívott ki Kovács Antal, az Atomerőmű SE olimpiai- és világbajnok cselgáncsozója: a cselgáncssportban szakírónak számító európai újságírók szavazatai alapján 1993 év legjobb dzsudósának választották – számolt be a sportsikerről a Tolnai Népújság 1994. március 18-i száma. „A 95 kilós versenyző a kitüntető címet a tavalyi évben elért világbajnoki arany- és Európa-bajnoki bronzérme alapján érdemelte ki. Atom Anti az első helyért járó arany nyakláncot május 21-én a gdanski Európa-bajnokságon veheti át.”

30 ÉVE két férfi tört Szekszárdon az otthonában alvó, idős nőre – ismertette a bűncselekményt a Tolnai Népújság 1994. március 21-i száma. „Amint észrevették, hogy a néni felébredt azonnal ütni kezdték, és követelték, hogy adja át az értékeit. Miután ez nem történt meg, más kínzást találtak ki. Van a lakásban egy nagy méretű feszület, a nénit ez elé térdeltették, hogy könyörögjön Istenhez, mert megölik. A néni ennek ellenére nem adott át semmit. A betörők felforgatták a lakást és mintegy tízezer forint értékben vittek el tárgyakat. A rendőrség rövid idő alatt elfogta a bűncselekménnyel alaposan gyanúsítható két férfit.”

30 ÉVE Marut Bunnag, a thaiföldi parlament elnöke felkereste megyénket is – tudósított a diplomáciai eseményről a Tolnai Népújság 1994. március 21-i száma. „Többek között ellátogatott kíséretével együtt a Megyeháza Borozóba, ahol az Alisca Borrend nagymestere, Módos Ernő fogadta őket. Marut Bunnag kiállta a próbát, s így a borrend tiszteletbeli tagjává avatták.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában